Михаил Миков: Частни охранители в селата?!? А лекари, транспорт и магазин за хляб?

„Проблемът е бягството на държавата от периферията на страната. Битовите посегателства се извършват там, където държавата я няма, но там няма не само полиция, там няма и лекар, там няма и образование, там няма транспорт, там няма елементарен магазин хората да си купят хляб – идват два пъти в седмицата да им докарат. И там разбойниците чувстват, че няма държава.” Това коментира в студиото на "България сутрин" по телевизия Bulgaria on Air Михаил Миков по повод закона за частната охранителна дейност, с който се разрешава частни фирми да поемат охраната на населени места.

По думите му, частните охранителни фирми не могат да заменят държавата в осигуряването на правов ред. „Дали ако хората имат сключени договори с охранителни фирми, те могат да заменят полицията пред всяка къща с денонощен наряд? Също няма да могат. Един патрул от 4-5 лева или е от пенсионирани служители, или е от хора, които нямат полицейски функции, които са специални”, посочи Миков.

Възможното решение е да се върне авторитетът на МВР, авторитетът на държавата, защото един от големите проблеми, освен финансовите ресурси, е смачкването на всички авторитети през последните 30 години.

„Не само авторитета на държавата, а на авторитета на селския учител, на селския лекар, на интелигенцията. У нас няма авторитети нито в политическите партии, нито в местната власт”, каза юристът.

На въпрос дали БСП е алтернатива, той заяви, че алтернативата се доказва с ясни идеи какво предлагаш срещу това, което е в момента. Какво ще промениш до степен, че да се промени животът на хората. Според него, в БСП все още няма ясно изкристализирани алтернативи, има корекции, но те не могат да заменят алтернативите.

„И така се появяват спасители – атрактивни, силни, които казват „Ние сме чисти”. Гледам сега във Видин се вихри една госпожа, която е минала през няколко партии. Участвала е близо 10 години в политическия живот, но говори постоянно срещу партиите. Очевидно тя иска да се занимава с политика, но тя не мисли, че утре срещу нея ще се говорят същите неща и ще бъде оплювана”, каза Михаил Миков. На въпрос за коя госпожа говори, той уточни „Имам предвид Росица Кирова.”

Цялото интервю можете да видите тук