Михаил Миков: Епидемията ще приключи, но Видинска област може да остане без здравеопазване

Ковид-19 си отива, епидемията ще приключи, но Видинска област може да остане без здравеопазване! Ето това е резултатът от „работата“ на депутатите, избрани от хората във Видинско. Политическите решения, инспирирани от Владимир Тошев, и мълчаливо приемани от нашите депутати, доведоха до това положение. Резултатите са налични”, казва в интервю за в. „Конкурент” Михаил Миков*.

На въпрос на вестника каква работа вършат видинските депутати Попов и Топчиев по отношение на МБАЛ „Св. Петка“, Миков отговаря следното:

Те работата я свършиха. Преди 2 години, когато заедно с Гайдарски се договориха с министър Ананиев какви кадрови промени да се направят във видинската болница. Успяха да махнат успешната директорка Виолета Дочкова, оценена дори от правителството на Борисов като качествен мениджър. Върнаха едно старо ръководство, което потопи болницата, и резултатът от това кадрово решение е ясен – няма виновни за драмата със здравеопазването във Видинско. Тук няма невинни: и Филип Попов, и Владимир Тошев, и Гайдарски, който миналото лято ме обвини, че съм имал икономически интереси в болницата – мислех да го съдя, но реших да не вадя нож на умряло куче.

Той припомня, че Гайдарски и Попов ги нямаше на протестите пред болницата**, когато обществеността показа, че е против погрешните решения и обръща внимание, че сега, когато видинската болница се тресе, а градът се превръща в българското Бергамо, няма никаква реакция от човека, който е бил и здравен министър – Радослав Гайдарски.

Хората очакват, че той би милял за мястото, откъдето е тръгнал в професионалната си кариера, все пак в МБАЛ „Св. Петка“ е хванал скалпела за първи път като хирург! Да сте чули нещо по темата за видинската болница от него?! Същото е положението с народните представители от Видин Филип Попов и Цветан Топчиев. Вместо се замислят какво се случва със здравното осигуряване в областта – след проблемите във видинската болница /в която не остана здрав персонал/ и грижите в белоградчишката, те тръгнали да се занимават с Георги Гергов по нощите.

* Като народен представител от Видин и председател на 42-то Народно събрание Михаил Миков осигури през 2014 г. 1,4 млн. лв. за закупуване на ангиограф и разкриване на отделение за инвазивна кардиология и помогна за разкриване на Отделение по физикална и рехабилитациионна медицина.

** Михаил Миков беше в инициативния комитет, който организира серия от граждански протести за запазване на видинската болница и за осигуряване на нормално заплащане на работещите в нея.