Михаил Миков: Грешка на БСП е, че не подкрепи Радев за втори мандат

Михаил Миков определи като грешка това, че БСП не е подкрепила Румен Радев за втори президентски мандат, веднага след като е обявил, че ще се кандидатира, отдавайки това на опит за пазарене от страна на ръководството на БСП. Такова мнение изрази в предаването „Реактивно” на Дарик бившият председател на БСП и председател на 42-то Народно събрание. По думите му, държавният глава се ползва с доверието и подкрепата на социалистите и тази тяхна позиция не може да се повлияе от каквото и да е решение на партийното ръководство.

Дефицит на доверие има и вътре в самата партия, посочи още Миков и даде за пример областните и общински председатели, които не са получили пълномощни за изборите. По думите му са били създадени паралелни щабове, като този във Видин се е ръководил от съветник на „Атака”, който цял мандат е гласувал с ГЕРБ. 

БСП е загубила политическия си профил. Процесите в пратията и начинът на управление са довели до такава загуба на доверие, че тя трудно ще се върне в полето на сериозните играчи в бъларския политически живот.

Според него ръководството левицата и сега допуска грешка, като търси причините за слабите изборни резултати извън себе си, без да ги анализира обективно.

По думите му предсрочни избори са много вероятни, тъй като в новия парламент спорът ще бъде между десните партии, а не межу ляво и дясно.

Цялото интервю можете да чуете тук: