Михаил Миков: Обществото да каже иска ли чужди граждани да бъдат министри и депутати

Днес наблюдаваме едно силно преекспониране на тежки случаи на посегателства срещу личността. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" Михаил Миков, бивш председател на Народното Събрание, лидер на БСП и министър на вътрешните работи.

"Имам предвид убийства, каквито убийства винаги е имало, само че в момента те са първа, втора, трета новина, която затваря някак си медийното пространство за големите въпроси, които стоят пред България, пред обществото, пред гражданите", каза още той.

Обикновено изследването на криминогенната обстановка и престъпността се прави за един относително по-дълъг период, даже годината е малко – три години, пет години, за да се види и ефекта на законодателството, да се види ефикасността на службите, които противодействат на престъпността, и крайна сметка да се даде реална оценка на криминогенната обстановка, категоричен бе Михаил Миков. Криминалните теми изместиха политическите, защото дискусията за Конституцията очевидно не е много приятна за разговор с оглед промените, които се предлагат, допълни той.

"Сега би трябвало в обществото да има една много силна дискусия по всички въпроси, предложени като промени в Конституцията, за да се чуе мнението на гражданите. Или пък големият въпрос за бюджета за 2024 година. Мина бюджета за 2023 година, сега би трябвало да е времето, в което се обсъжда бюджета за догодина: какво се случва с брутния вътрешен продукт (БВП), какво се случва с приходите в бюджета, как се разпределят средствата с оглед политическите приоритети на това правителство, респективно мнозинство. Например когато отиват едни много по-големи средства за въоръжаване, от кои други сектори ще се отреже? В Бюджет 2023 видяхме, че пострадаха културата и образованието. Дали това ще продължи като тенденция и какви перспективи очертава това пред страната, най-вече при нейните граждани, които са данъкоплатците?".

"Не усещам в политическото пространство дискусия по голямата тема за Конституцията", категорично заяви Миков.

"Нещата се изчерпаха, като че ли около националния празник – въпрос, чието място никак не е в Конституцията, и големите въпроси, които са заложени в конституционния проект, като този например може ли едно лице да бъде гражданин на друга държава и в същото време да бъде народен представител или министър в българско правителство, допустимо ли е това, как това се отразява на националната сигурност, и доколкото е атестат за зрял национален суверенитет – тази дискусия отсъства. Или другите въпроси, свързани с поредната реформа в областта на структурите на съдебната власт, която очертава една много по-голяма зависимост, политическа зависимост на прокуратурата, индиректна политическа зависимост. Или какъв ще бъде крайният ефект от това, или отнемането на правомощия от президента, имам предвид темата "Служебен кабинет“ и предоставянето на едно мнозинство, което е изгубило политическо доверие. Ето ви поне три неща без да съм изчерпателен от голямата тема "Конституция“, обясни той.

Чуйте цялото интервю на Цоня Събчева тук: