Михаил Миков: Откраднатото при приватизацията може да се възстанови и без промени в конституцията

Работя за идеите, които смятам, че са важни за България и за мнозинството от гражданите. Никой от ръководството не ме е посочил в "групата на деветимата", казва Михаил Миков

- Никога с БСП - това прие конгресът на ГЕРБ в неделя. Защо и червеният конгрес, и управляващите се занимават толкова с партията опонент, г-н Миков?

- Защото сме свидетели на налагане на двуполюсен монопол на политическото представителство и дефицит на решения за големите проблеми пред България. Сблъсък, който трябва да легитимира двете партии - всяка една като опонент на другата.

- Кажете като юрист, бивш председател на парламента, каква е вероятността за промени в конституцията, за да отпадне давността за престъпленията при приватизационни сделки?

- Това е безумна промяна на конституцията, която съдържа много демагогия, но няма да доведе до никакъв резултат. Давността не е случаен институт. И всички хора са наясно, че след 20 г. една част от свидетелите са отишли в отвъдното, лека му пръст на Александър Божков, а част от архивите са унищожени. И остава спекулацията със справедливото усещане, че

приватизацията като част от прехода беше

процес на грабене, който направи някои за нощ капиталисти,

а другите, чийто труд беше вложен в тези предприятия, изтеглиха късата клечка.

Не знам с какво подкупът и документалното престъпление при приватизацията ще имат повече тежест от тези при обществената поръчка и концесията.

- Няма да има осъдени и развалени приватизационни сделки, така ли?

- Ако ставаше въпрос за възстановяване на присвоеното, това е друга тема. За това механизмите са гражданско-правни и когато се открият нарушения, ако държавата и политиците желаят, могат да приемат такъв закон. Няма нужда от ревизия на конституцията за наказателната давност. При установяване на такива нарушения можеш да наложиш правни последици, включително до възстановяване на откраднатото. Но това не се предлага.

- Тогава защо пленумът на БСП реши Корнелия Нинова да стане съвносител на това предложение на ГЕРБ, а БСП ще гласува “против”?

- Трудно мога да коментирам нещо, което не мога да си обясня с аргументи, които да почиват на правото и на здравия разсъдък. Тези, които защитаваха такъв подход в Националния съвет, нямаха аргументи, а повтаряха като папагали: Тя трябва да подпише. Може би, водени от разбирането, че доколкото Нинова е участвала в тези процеси, идеята е и пряка атака срещу нея. Но не може това да е аргумент за подкрепа.

- Как стои БСП? На 6-ия месец от старта на парламента свали шефа му. Силна опозиция ли е?

- Аз съм в деликатната ситуация, че ако споделя това, което мисля, ще бъда обвинен, че атакувам настоящото ръководството. Прекалено са чувствителни.

- И без това ви обвиняват...

В БСП е модерно да се етикетират

групи, деветки и пр. на врагове с партийни билети.

Но има усещане в обществото и аз го споделям - няма идеен и политически сблъсък. Скандалите са лични. Колкото и на висок тон да са, те не обхващат големите проблеми, пред които е изправена България. Не звучат решенията на тези проблеми. На първо място, друго данъчно облагане, което да намали това бясно разслоение - несправедливост, която отчуждава стотици хиляди и ги насочва към терминал 2.

- БСП го предложи с алтернативния бюджет.

- Не може между двете четения на бюджета. Трябваше да бъде внесен такъв законопроект, след като го желаеш искрено. Или големият въпрос за демографската катастрофа - къде са тези 4-5 мерки, които ще помогнат за решаването ѝ. Няма ги тези мерки, няма ги насочените национални или европейски ресурси за преодоляване на този упадък.

- Упреквате, че БСП не работи с конкретни мерки?

- Това виждам. За сметка на това вътрешнопартийните крамоли вървят с пълна пара. И разчистването на неудобните, защото всяко мнение, различно от правата линия на ръководството, се приема като опозиция.

Създаде се фигурата на опозицията в БСП

като оправдание за едно или друго

действие или бездействие на ръководството

- Вие сте един от деветимата, които Нинова критикува на конгреса...

- Вие ме включвате в тях?! Досега никой от ръководството не ме е посочил и се чувствах притеснен. А кои са другите 8? Или списъците са различни според нуждите? Въпросът е кога голяма част от ръкопляскащите ще разберат какво се случва в БСП.

- А какво става в БСП?

- Търсене на врагове с партиен билет. Ограничаване на едни за сметка на други. Създаване на групи на наши и ваши.

- Но и по ваше време като лидер имаше вътрешна опозиция в БСП.

- Не наричайте вътрешна опозиция различното мнение. Аз не съм си го позволявал, защото уважавам различното мнение. То е част от демократичното функциониране на БСП. Етикети като “опозиция”, “група на деветимата” са част от времената на еднопартийна система, когато поради отсъствие на опоненти партията се занимаваше често със себе си.

- БСП обаче не може да бъде разцепена...

- По-страшно от разцепване е демотивацията. Демотивацията на членовете и актива и отсъствието на повишаване на доверието навън. Това са двата големи проблема пред БСП. А за да се решават, трябва да участват всички, дори и набедените за опозиция от ръководството.

- Ясно - няма път за разбирателство. Какво следва?

- Това не е търговска сделка, за да се търси разбирателство. Нещата трябва да се решават на принципна основа - аргументи, изказвания и гласувания. И с активност на едно мълчащо мнозинство, което се страхува да заяви позиция на официалния форум, но иначе в кулоарите се оплаква от едно или друго решение на ръководството.

- С последните промени в устава лидерът се избира пряко. Ще предизвикате ли нов избор?

- Боже! Не знам кой има такива намерения? Продължавам да смятам, че БСП трябва да работи за принципа повече “ние” и по-малко “аз”. Че трябва да има едно сериозно осмисляне на правата на колективните органи - на конгреса, на Националния съвет. И не споделям разбирането, че изглеждащият много демократичен пряк избор трябва да ограничава правата на конгреса. Защото това решение беше прието от конгреса, но в същото време то отправя посланието, че делегатите му са лобита, които не могат да избират на принципна основа.

БСП не може да мотивира вътре и да печели доверие навън.

- Как да не печели доверие?! БСП има 80 депутати, рейтингът на партията се запазва въпреки всички скандали.

Да, имаме 80 депутати, но след като сме били в опозиция. Традиционно е БСП да достига тази зона на влияние, когато излиза от опозиция. Така беше и през 2005 г., и през 2013 г. Зоната 80. Въпросът е кога ще се стигне в зоната 100?

- Говори се, че след европредседателството е възможно да има предсрочни избори - ще имате ли мотивация вие и останалите деветима да работите за БСП на тях?

- Аз работя за идеите, които смятам, че са важни за България и за мнозинството от гражданите.