Михаил Миков: Здравният министър извършва счетоводно убиване на хора. Да си вдига чуковете и да си ходи! (видео)

„Това, което прави здравният министър Кирил Ананиев, е счетоводно убиване на хора. Той явно не е способен да реши тежките проблеми на здравеопазването. Преди една година казах, че той води системата към колапс. Днес берем резултатите и плодовете от министерстването на Ананиев в здравното ведомство. Но най-важното е, че тези хора тук (на протеста във Видин – б.а.) и тези, които ги няма, имат право на живот, гарантирано от Конституцията. И кой да е управник – кмет, министър, министър-председател, депутати трябва да се съобразява с Конституцията.” Това заяви Михаил Миков, който е един от инициаторите на митинга-протест срещу закриването на дейности във видинската болница.

Протестът събра на 1 юли около 200 души пред централния вход на МБАЛ „Св. Петка”, а утре от 12,30 до 13,30 ч. видинчани отново ще се съберат, за да подкрепят работещите в болницата и да заявят несъгласието си с готвеното от здравния министър закриване на отделения.

Миков посочи, че протестът няма политически характер и заедно с лекарите и медицинския персонал видинчани могат да запазят болницата си. Сигурно ще се намерят и такива измекяри, които ще говорят, че протестът е политически. Животът и здравето не са политически. Когато човек легне на операционната маса, няма значение дали е висш гербаджия или последният член на БСП. Той има еднакво право на живот, еднакво право на достъп, гарантирани от Конституцият”, обясни той. Според него разкъсването на многопрофилния характер на болницата ще е поредния удар срещу един от най-бедните региони в страната. Видинските граждани ще бъдат подложени на дискриминация, ако се стигне до ситуация да пътуват по 140 км, за да се лекуват. "Когато има такъв тип мислене - икономическо, счетоводно и такъв тип изявления, единственото, което може да се поиска, е този министър незабавно да си събира чуковете и да ходи да си прави частен бизнес", категоричен бе ораторът.

От името на пациентите Валя Вълчева каза, че Световната здравна организация ни гарантира правота на достъп до здравеопазване, същото ни го гарантира чл. 52 от Конституцията. Тя попита: „Какво правим, ако имаме това право, а реално нямаме здравеопазване. Поставена съм като пациент в ситуация на неизбежна самоотбрана – утре мога да падна на улицата с инфаркт, утре детето ми може да го блъсне кола, мъжът ми да се окаже със спукана язва или с друго животозастрашаващо състояние и да се окаже, че няма кой да го спаси, Защото има състояния, в които разликата между живота и смъртта понякога е няколко минути и хората, които се оказват в тези състояния, нямат двата часа, които делят Видин от Монтана. Знаете какво е инсулт, инфаркт, дете, което се е заляло с гореща вода... И ако няма тук специалисти, които буквално да задържат душата в тялото на един такъв пациент, ние влизаме в един списък на потенциално допустимите жертви. Аз не искам децата ми да са допустими жертви!”

Димитър Велков, председател на Областното ръководство на БСП, заяви че преструктурирането на болницата е геноцид за хората от видинския край и като общински съветници са поискали да бъде  свикано извънредно заседание на Общинския съвет, на което да се разгледа проблема.

Димо Скорчев, кмет на град Дунавци, заяви, че за хората от малкия град е важно да се запази видинската болница и те не искат да обикалят монтанската и врачанската болница за да бъдат лекувани. Изказващите често бяха прекъсвани от протестиращите с викове „у-у-у“ срещу ръководството на видинската болница, предаде Радио „Фокус”.

Снимка: Радио "Фокус"

Видео: "Видинвест"