Миков: За водене на битки са нужни хора с характер и авторитет, а не изпълнители на партийната инквизиция

Михаил Миков, експредседател на БСП, експредседател на  42-то Народно събрание, ексвътрешен министър, НЕчлен на НС на БСП, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" коментира следните теми:

Стилът на управление на Корнелия Нинова. Разправата с вътрешнопартийната опозиция и изключването на Георги Гергов от партията.

В началото на разговора Михаил Миков подчерта, че не е пожелал да е част от сегашния мандат на Националния съвет на БСП и е постъпил правилно.

„После ще се върнем към този въпрос, сега ще се опитаме да анализираме какво точно се случва в БСП, след като Вашата приемничка Корнелия Нинова беше избрана за втори мандат за председател на БСП. Преди това да напомня само, че Вие сам се отказахте да бъдете член на НС с мотивите, че не Ви е мястото там, ако мога така да се изразя разговорно. Да напомня също, че Вие бяхте председател на 42-то Народно събрание, лидер на БСП и председател на НС на БСП, юрист сте и сте човек с дълъг парламентарен опит! Нещо пропуснах ли?", започна разговора си с Миков водещата Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори, че няма нужда от чак толкова дълги визитки, по-важно е да се каже, че за съжаление БСП е изгубила 4 години в лутане, вътрешнопартийни борби и заклинания. Сега изборите наближават, а БСП няма готовност да се превърне в основна алтернатива на управлението на ГЕРБ. В същото време социологическите агенции потвърждават този извод.

„Сега ще ми разкажете за областния съвет във Видин, който се проведе вчера, но само да кажа, че в момента се провежда областен съвет в Пловдив с цел да се избере приемник на досегашния лидер на областния съвет в Пловдив Георги Гергов, за когото съобщиха новина от пресцентъра на БСП, че бил изключен. Откъде да започнем, от областния съвет във Видин или от Гергов?", попита водещата Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори, че му се ще да каже още няколко думи за процесите на вътрешнопартийно разчистване на сметки. Той беше категоричен: „Тези процеси обезкървяват БСП, противопоставят поколения, противопоставят едноличното ръководство на Нинова на областни съвети. Всичко това прави БСП по-нестабилна в навечерието на изборите!".

 „Добре, но какво е обяснението?", попита водещата.

Събеседникът ѝ отговори: „Прочистване от хора, които имат собствено мнение, прочистване от хора, които не приемат безпрекословно решенията на лидера, подстригване на кадрите на БСП на принципа - който е с мен ще има кариера и ще просперира, който не е с мен, като случая с Гергов или други, защото има и други!".

„Но Вие знаете, че Георги Гергов, областният и градски лидер в момента на Пловдив, заедно с Вашия съпартиец, тогава лидер във Варна, фактически избраха Нинова за първия ѝ мандат. Гергов тепърва не е пораснал по-високо от тревата, за да бъде подстригван!", припомни Беновска.

Миков отговори, че те не само са участвали в нейния избор, а са съдействали и за прокарване на промени в устава, които са превърнали БСП в лидерска партия. Те очевидно не са си давали сметка какво правят. Тези промени са свързани с премахването на демократичните стандарти.

„Доколко Нинова се е овластила като едноличен търговец в БСП и какво ще се случи, какъв е знакът, който се дава с излючването на Гергов? Да не би да се изключат и други хора, като Станислав Владимиров, кмет на Перник?", попита Беновска.

Миков отговори, че става дума за процес, който разбива организационно БСП. Според него ръководството иска на всяка цена да контролира решенията на областните съвети, което до голяма степен обезсмисля работата на областните съвети като структури. А тези структури са особено важни по време на избори. Стремежът на ръководството е те да бъдат запълнени с хора, които ще изпълняват на всяка цена това, което се спуска отгоре. „Защото ако на конгреса беше избран такъв тип НС, който виждате как взема решения, никой не знае колко са гласували, колко не са гласували, съобщават се решенията на председателя на партията, че е взето. В областните съвети обаче останаха хора с мнение. И тези хора не приемат спуснатите „парашутисти" и „фаворити" на националното ръководство. Тогава се отменят областните съвети, вкараха се някакви наредби, които едва ли не казват, че не може да се проведе областен съвет без решение на ИБ без присъствие на члена на ИБ, който отговаря за съответната област. Ако няма мнозинство за решения, той просто проваля заседанието на областния съвет, типичен е случаят с Видин. Многократните покани Радослав Гайдарски поне веднъж да се включи в работата на областния съвет водят само до едно - бойкот от негова страна на заседанието на областния съвет. За последните 4 години представителят на ИБ нито веднъж не е присъствал на заседанията на този колективен орган, защото не му е симпатичен. И на други места, където има  хора, които не са симпатични на националното ръководство, те трябва да бъдат бламирани и отстранени. Някъде е по-шумно, както в Пловдив. Така че този процес води до обезкървяване, слабост на БСП, разбиване на БСП като демократична партия, която има своя традиция в демократично вземане на решения!", обясни бившият председател на партията.

Заседанието на областния съвет на БСП-Видин и изборът на нов председател.

„Преди да продължим с горещия областен съвет в Пловдив и с всичко, което се случва със знаковата фигура Георги Гергов, разкажете малко повече за снощното заседание на областния съвет във Видин, Вие бяхте и лидер във Видин, кажете проф. Радослав Гайдарски какъв се явява всъщност?", попита водещата Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори, че Гайдарски е член на ИБ, който отговаря за област Видин. Той продължи, че в областите Видин, Враца и Монтана все още няма формирани областни съвети. Във Видин е бил сформиран на 8-ми януари, а срокът за сформирането им изтича в неделя. В същото време е получено писмо от представител от „Позитано", който препоръчва да не се провежда такова заседание. Този човек се казва Ивайло Лилов, член на ИБ и щатен работник на „Позитано". Лилов и депутатът Филип Попов всячески са се опитали да провалят заседанието на областния съвет във Видин, за да не се стигне до избор. Звъняли са на членове на областния съвет с молби и заплахи. Причината е, че избраният на 8-ми януари за председател на областния съвет във Видин не е симпатичен на националното ръководство. Новият председател се казва Димитър Велков, той е млад човек, който е направил много за това БСП-Видин да има свой собствен облик.

„С какво този човек противоречи на, няма да кажа морала и ценностната система на Нинова и нейното обкръжение, защото мисля, че не става дума за това?", попита водещата Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори: „Според мен отношението към него е заради това, че той има нормално отношение към мен. Защото в обкръжението на Нинова оценката на хората се прави върху това кой крещи по-силно срещу вътрешнопартийния враг!".

„Вие сте номинирам за един от вътрешнопартийните врагове, така ли?", попита Беновска.

Миков отговори, че е точно така и към тази група принадлежат също така Сергей Станишев, Георги Гергов и други. Той продължи, че някои врагове периодически се превръщат в приятели, а после пак във врагове. Такъв е случаят с варненския народен представител Иван Иванов, който Нинова е изключила, а преди това е бил неин фаворит. „Беше „куче пазач" във Варна Иван Иванов!", отбеляза Беновска. Събеседникът ѝ се съгласи и добави: „Около Нинова има една кохорта от борци за партийната истина и изпълнители на партийната инквизиция! В този кръг можем да видим и Сашо Симов, и Мирчев, по-млади момчета, които смятат, че светът започва от тях, те са най-активни в борбата с вътрешнопартийния враг". Според него точно това пречи на консолидацията на партията и затова БСП ще загуби изборите, въпреки че 4 години е била в опозиция.

„Каква реакция очаквате срещу снощния избор, проведен пряко волята на Нинова за председател на областния съвет във Видин, има ли вече реакция?", попита водещата Илиана Беновска.

Миков отговори, че предупрежденията са, че един такъв избор няма да бъде признат, тоест националното ръководство е готово да провали нормалната работа на областния съвет, само и само за да наложи свои удобни хора. Удобните хора обаче не винаги вършат работа, въпреки че демонстрират вярност. За вършене на работа са необходими хора с характер и авторитет, които могат да водят битки.

Напускането на много членове на БСП. Разговорът за връщането на БСП към към „Димитър-Благоевите" ценности.

 „Отдавна виси в пространството следният въпрос - много хора, знакови лица в БСП, парламентаристи, напуснаха партията, говори се, че ще се създава алтернатива на БСП, но сякаш вие, вътрешната опозиция, която отстоява „Димитър-Благоевите" принципи на БСП, нямате достатъчно нито сила, нито формални основания, казвам Ви го и като юрист, да успеете да проведете резултативен разговор за морала и ценностите на лявата партия?", попита водещата Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори, че това е въпрос на различна интерпретация. Той продължи, че самото етикетиране „вътрешнопартийна опозиция" е продукт на Нинова. Тук не става дума за опозиция, защото хората като него са обикновени социалисти, които имат мнение. Миков беше категоричен, че нямаше да говори тези неща, ако БСП имаше възможност да спечели изборите и да прокарва своите политики. „Когато след 4 години в опозиция ти си някъде около ГЕРБ, който е доста „изразходван" след 4 годишно управление, тогава човек трябва да си зададе въпроси! Разбира се въпроси си задават мислещите хора! Но какво значи „знакови лица", големият проблем е, че много „незнакови" лица тихо и кротко си тръгнаха от БСП, много млади хора си казаха - това не е моята партия, не е перспективата на моето политическо развитие!", категоричен бе бившият лидер на БСП.  

Обвиненията към Миков и други „инакомислещи" за колаборация с ГЕРБ.

„Но г-жа Нинова използва един доста добре стоящ популистки аргумент, че лицата, които критикува и отстранява, засега стравнително ефективно, са хора, които гравитират по някакъв начин около вашия политически противник ГЕРБ. Например кметът на Перник Станислав Владимиров беше обвинен от Нинова, че се е предал на Бойко Борисов!", припомни Беновска.

Михаил Миков отговори, че борбата срещу вътрешнопартийния противник се осъществява на базата на най-невероятни, но ефикасни твърдения в стила на това, че „Трайчо Костов е агент на империализма". Той добави, че и за самия себе си е чувал такива неща. „Да, и Вие бяхте обвинен в колаборация с ГЕРБ и Борисов, когато бяхте председател на Народното събрание, а и лидер на БСП!", припомни Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че като лидер на БСП е отказал коалиция на Борисов, отказал е и да бъде втори мандат председател на Народното събрание, защото е смятал, че това ще е вредно за БСП. „Мисля, че съм дал достатъчно доказателства за коректност към една лява политика, към леви ценности!", категоричен бе Миков.

Михаил Миков заяви, че самият той не иска да се обяснява с Нинова и нейните лакеи, но срещу негови колеги също има подобни атаки, например срещу Станислав Владимиров. Вътрешнопартийната опозиция дълго време е била обвинявана с готовност за колаборация с ГЕРБ, но тези обвиния са абсурдни.

Атаките от страна на Нинова срещу кмета на Перник Станислав Владимиров.

„Но Станислав Владимиров при встъпването си в мандат в Перник при такава водна криза, трябваше ли да бъде обвиняван в колаборация с Борисов, как той щеше да прокара водата и да спаси хората от безводие, ако не беше проявил разум да си сътрудничи с управляващото мнозинство, къде е тук партийността?", попита водещата Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори, че Владимиров е направил много за това хората в Перник да имат вода, а няма как да направиш нещо за един град, ако нямаш сътрудничество с централната изпълнителна власт. „Така че такива обвинения са абсурдни, но дори и да го е направил, за какво го е направил? За да има Перник вода! Мисля, че трябва да бъде похвален за една такава политика! С кого, с американското или руското правителство трябва да си сътрудничи, за да имат перничани вода!", категоричен бе той.

Срещата на кмета на Гоце Делчев Владимир Москов с премиера Борисов.

 „Една шега ще ми позволите ли, вчера министър-председателят и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов посети Гоце Делчев, където в момента кмет е червеният Владимир Москов, който беше и временно изпълняващ длъжността председател на БСП, докато траеше изборът на Нинова за втори мандат. Разпространиха се в социалните мрежи снимки, на които Борисов и Москов са във видимо доста приятелски отношения, Москов дори му подари книги. Смятате ли, че и Москов трябва да бъде подложен на подобен импийчмънт за това, че контактува с премиера?", попита водещата Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори: „Вижте, Москов е от верните хранени хора и той няма да бъде подложен, по друг начин ще се четат по отношение на него фактите. Вижте, основният проблем, който демотивира хората е безпринципното отношение, различни са стандартите! Нали си спомняте фразата на Виктория Нюланд - „мръсник, но наш мръсник"! Ето такъв подход вътре в БСП демотивира!". Той още веднъж подчерта, че Станислав Владимиров е направил така, че в Перник да има вода и само за това Нинова трябва да му благодари, защото издига авторитета на БСП. Но става точно обратното, казва се, че Владимиров е враг с партиен билет.

„Дали Корнелия Нинова не се страхува, че след парламентарните избори резултатът няма да я доведе до министър-председателското кресло, което тя няколко пъти обявява, че иска и заслужава, и може би приемникът на Корнелия Нинова ще бъде въпросният Станислав Владимиров?", попита водещата Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори, че е рано за такива прогнози и по-добре водещата да не говори такива неща за Владимиров, защото може да му донесат още по-големи проблеми със сегашното ръководство на БСП. Проблем според него е, че изборите няма да доведат до такъв резултат, който да доведе до коренна промяна в политиката в България. „Има толкова проблеми, с които БСП може да се занимава, ако за малко спре вътрешнопартийните борби и разчистване на сметки, проблеми, които са на хората, на едно дясно или либерално управление, на едни крайни форми на капиталистически отношения. На това поле БСП може много да направи! Но не, дайте сега да дрънкаме тенекиите и да гоним вътрешнопартийните вещици!", категоричен бе Миков.

Какво отношение очаква към новия председател на областния съвет във Видин?

„Кажете ми Вие какво очаквате за председателя на областния съвет във Видин след снощното заседание и неговия избор, и вие ли ще бъдете подложени на вендетата „Гергов"?", попита водещата Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори, че засега получават такива сигнали. По-важното е обаче, че на заседанието на областния съвет във Видин са присъствали 25 от 30 човек, тоест хората са си казали, че каквото и да стане, трябва да се проведе избор. Хората са решили, че областният съвет трябва да функционира нормално, въпреки опитите на националното ръководство да проваля неговата работа, въпреки бойкотирането от отговорника от страна на ИБ Гайдарски и от народния представител Филип Попов. „Хората с тревога обсъдиха такъв тип отношения, които са толкова далеч от другарството, толкова далече от принципните отношения, че даже понякога човек се чуди как е възможно да го измислиш!", категоричен бе бившият председател на БСП.

Защо пресцентърът на БСП обявява изключването на Георги Гергов на 7-ми януари, след като срокът за гласуването в НС е до 12-ти януари?

„Пак се връщам на юридическата рамка, случая „Георги Гергов", беше обявено в четвъртък вечерта чрез прессъобщение до медиите, че Георги Гергов е изключен, макар че беше даден срок до 12-ти януари, че всеки от Националния съвет, който има право да гласува, може да го направи. Как си обяснявате този факт?", попита водещата Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори, че делегираният член на НС му е казал, че също е доста учуден от тази работа, че Гергов е бил изключен на 7-ми, след като срокът за гласуване е до 12-ти януари. Не е станало ясно колко души са гласували и как. Той продължи: „Става въпрос за едно голямо бързане, за да се подаде сигнала - виждате как се разправихме с Гергов, всеки, който е непослушен, ще последва съдбата на Гергов!". Миков разказа за случай от 50-те години в село Полетковци, Кулско, когато повикали човек на име бай Дамян, за да му кажат, че го изключват от партията. Казали му „бай Дамяне, ние сме те повикали, за да ти кажем, че сме те изключили", а той им казал - „ау, аз се чудех за каква ли толкова важна работа сте ме повикали". Миков заяви: „В условията на политически плурализъм, в условията на свобода на изявяването, ефектът от изключването не е онзи, който помним от времената, когато имаше еднопартийна система. Така че тези хора, които си представят, че така трябва да се процедира в БСП, трябва да държат сметка в кое историческо време се намират!".

Медийната политика на БСП.

Водещата попита Миков в колко часа е приключило заседанието на областния съвет във Видин. Той отговори, че то е протекло между 17.30 и 19.30 часа. Тя обясни, че го пита, защото не се е получило прессъобщение за избора на председател все още към 9 часа сутринта на 9-ти януари, а за изключването на Гергов се е получило съобщение още вечерта в четвъртък. 

Михаил Миков отговори, че темата за медийното представяне на БСП е много дълга и могат да се разкажат изключително хумористични работи. Той попита защо е нужно това, след като има толкова много медии, чрез които информацията може да стига до хората. „Няма вече само вестник „Работническо дело", сега хората се информират от телевизии, от радиа, ето, сега Вие ми давате достатъчно време във Вашето предаване да си споделя позиция, която не е успоредна с правата позиция на партията!", заяви Миков. Той уточни, че по-скоро има предвид не позицията на партията, а на Корнелия Нинова, защото има много хора в партията, които с тревога наблюдават случващото се.

Как ще се развие случаят с Георги Гергов?

„Ще бъде ли изключен областният председател, който фактически вече не е областен на Пловдив, Георги Гергов, ще бъде ли изключен сегашният градски председател на БСП-Пловдив Георги Гергов от БСП, каква е Вашата прогноза?", попита водещата Илиана Беновска.

Миков отговори: „Нямам представа, ако слушка, никой няма да бъде изключен, но ако човек има характер, ако човек има мнение, а смятам, че политическите партии трябва да функционират на този принцип, това не са търговски дружества, където нещата се изграждат на други принципи. Тук не става въпрос за власт и подчинение, тук става въпрос за съзнателно участие в политическия живот, когато споделяш идеите, принципите и начина на работа, когато ти е приятно да си пиеш кафето с тези хора!". Според него Нинова е докарала нещата дотам, че хората в партията не се чувстват вече като другари, а се държат като най-големи врагове. Забравя се за политическите опоненти в името на вътрешнопартийните битки. Коалиционните партньори на БСП също са били разгонени по този начин. Сега въпросът е с кого БСП отива на избори като партньори. Големият въпрос е, че лявото в България е било разбито персонално от Нинова.

Какво би казал на Корнелия Нинова?

 „Вие сте потомствен член на БСП, напомних, че бяхте и лидер на БСП, напомних, че бяхте и председател на Народното събрание, и вътрешен министър. Какво бихте казал днес на Нинова?", попита водещата Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори: „Бих ѝ казал да поспре, да помисли, да оцени хората по това, което вършат, а не по това колко са ѝ верни. Само така партията може да тръгне и да стане по-силна!".

„Какво ще предупредите Нинова, че ще следва, ако изключат Гергов, ако разбият вашият областен съвет, кажете нещо деятелно?", попита водещата Илиана Беновска. Михаил Миков отговори: „БСП ще продължи да затъва, това ще следва! Знаете ли, че снощи грубата сметка показва, че със субсидия от 8 лева за една година в област Видин, според гласовете, получени на изборите, се получават 20 стотинки?".

„Как позволявате тези финансови злоупотреби?", попита водещата Илиана Беновска. Миков отговори: „Държавата ги плаща на централното ръководство, Нинова представлява партията, но до структурите по места стигат 20 стотинки от тези 8 лева. Къде отиват останалите пари, може някой от Национания съвет, макар че не съм голям опитмист, да попита! Или ще „свиват ушаците", само и само да не последват съдбата на Гергов!".

Какво може ефективно да се предприеме срещу негативните процеси в БСП?

„Ефективно, какво ще направите, освен да анализираме и разсъждаваме в ефир?", попита водещата Илиана Беновска.

Михаил Миков отговори: „Нищо специално няма да тръгна да правя, мисля, че тези процеси ще накарат все повече хора да се замислят какво се случва в БСП. Изборните резултати сигурно също ще бъдат част от този процес на осъзнаване вътре в партията и търсене на друг път, този път е грешен! Пожелавам на слушателите Ви да бъдат здрави през новата година, да продължим да говорим и да отстояваме ценности, не може всичко да е бизнес!",  с което завърши разговора си с Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" от 9-ти януари 2021 г.