Министерството на културата финансира повече археологически обекти във Видинско през тази година

Министерството на културата ще финансира повече теренни археологически проучвания в обекти на територията на Северозападна България, съобщи регионалното студио на БНР във Видин.

„Тази година финасираните обекти са повече и са много разнообразни, което показва колко богато е археологическото наследство в тази част от страната.“, коментира в ефир директорът на Националния археологически институт с музей при БАН доц. Людмил Вагалински: "Има един палеолитен обект в пещерата "Редака", край село Салаш. Това е един обект, който е проучван, но за първи път получава финансиране от Министерството на културата и е хубаво да подкрепяме тези палеолитни проучвания в нашата страна. В Северозападна България те са много заради пещерите, всички тези карстови образувания са доста интересни обекти. Само да спомена пещерата "Козарника", както знаете. Още един обект се проучва, той е в района на село Граничак, община Белоградчик. Колегата доц. Сергей Торбатов проучва късноримска пътна станция в местността "Анище". Следва раннонеолитно селище в местността "Градец", село Майор Узуново, община Видин. И известната пещера "Магурата", където ще се заснемат рисунките, за да се постигне виртуална реалност, тъй като липсват някои от тези рисунки, сега ще бъдат заснети с фотограметрия."

За поредна година Министерството на културата ще финансира и археологическите проучвания в античния град Рациария край село Арчар. "Лично аз не бих допуснал Рациария да го прескачаме, защото ни е една болка на всички този обект. Иманярите продължават да бъдат много активни там. Понеже има археолози, които работят там, в някаква степен това влияе на иманярите, но положението продължава да бъде тревожно", коментира доц. Вагалински. Научен ръководител на разкопките в Рациария е доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ (на снимката).

В списъка на обектите, които получават финансова подкрепа от държавата за археологически проучвания, отново е включен и некрополът от късната бронзова епоха при село Балей. 

Финансиране веече е осигурено за раннонеолитното селище в местността "Валога" край врачанското село Оходен, което ще продължи да се проучва от директора на Регионалния исторически музей във Враца Георги Ганецовски. Той е научен ръководител и на раннонеолитния обект до с.Майор Узуново.

Вторият обект във Врачанско е в местността "Градище" край прохода "Вратцата". Проучването там се ръководи от доц. д-р Нарцис Торбов.