Миролюба вместо да се прави на жертва, трябваше да подгони управляващите за жалкото състояние на здравеопазването

В злополучното интервю на Миролюба Бенатова с проф. Мутафчийски бяха казани няколко много важни неща, които потънаха в общата врява, в махленщината, както и в опитите да бъдат подложени и двамата на публичен линч.

Какво трябваше да чуе и да разбере публиката?

Господин Мутафчийски каза, че сме европейската страна с най-малко лекари на глава от населението и при това с лекари, които вече не са млади, а са предимно във възрастта на застаряващите.

Каза още и че са направили чудеса и са успели да поддържат стабилно ниво от едва 11 % на заразените медицински работници: лекари, сестри, санитари и даде фрапиращия пример с Испания, където има 31 хиляди заразени с корона вирус медици.

На колегата Бенатова това не хареса, тя го прекъсна грубо и неведнъж, защото не влизаше в предварителния й сценарий.

А това беше важно да се чуе и да се дискутира.

Защо?

Защото, ако утре болниците започнат да преливат от заразени с коронавирус пациенти ( а това ще стане и аз мога да ви го гарантирам след като видях разпасаното поведение на хората по булевард Витоша), тогава нашите лекари ще започнат да измират.

Да, ще измират!

И България ще остане без лекари.

Не за да ни лекуват от ковид-19, а от всичко, за което се сетите - инфаркти, инсулти, рак, инфекции, пневмонии...

Миролюба, Вие трябваше вместо да се правите на жертва на един преуморен и подложен на двумесечен непрекъснат стрес човек, който наистина направи чудо, за да удържи ОКАЯНАТА българска здравна система да не се срине под лавината от болни, Вие трябваше да го изслушате внимателно, не да го прекъсвате неведнъж и то арогантно, пък да грабнете микрофоните и камерите, както и колегите Ви и да подгоните управляващите за състоянието, за жалкото състояние (не от вчера, не от оня ден, а от години и от десетилетия) на здравната система в България, на хаоса в тази система, на цялото ни окаяно здравеопазване, което
ПО ЧУДО
се крепи на малцината застаряващи самоотвержени лекари, които все още си вършат работата в една невъзможна - и за тях, и за пациентите им жалка среда.

А целият този нетърпим вой на нетърпимост и обиди - и към Вас самата, от една страна, и към проф. Мутафчийски от друга страна, показва само едно: България е блато, в което всички се давим.

И ако искате да се оправим, ще трябва да спрем да се замеряме с кал, а да мислим рационално какво може да се спаси и как.

Даниела ГОРЧЕВА, Фейсбук