Мълчанието на Нинова

Председателката на БСП Корнелия Нинова прилича на човек, изпаднал в ступор след гласуването в Европейския парламент. Втори ден тя оглушително мълчи. Но и няма нужда да говори. Изявленията ѝ преди това са красноречиви и ...смущаващо удобни за ГЕРБ и Обединените патриоти. Защото размахването на Истанбулската конвенция и внушенията, че нещо в резолюцията застрашавало териториалната цялост и единството на нацията, напълно съвпадат с техните тези и с манипулациите им за подмяна на същинските проблеми, които поставя документа.

Срещу опитите за изместване на фокуса се обявиха евродепутатите от БСП Елена Йончева, Иво Христов, Петър Витанов. 

Елена Йончева: 

"Резолюцията е огромен шанс да се откъснем от този авторитарен режим. Тя е успех за българския народ, защото дава кураж на хората, които имат смелостта да застанат срещу системата. Тази резолюция казва, че правителството на Бойко Борисов вече не е легитимно за Европейския съюз.

На упреците, че с документа се предава България, отговорих, че партията и човекът, който предава интересите на България са ГЕРБ и Бойко Борисов.

Според мен ГЕРБ, националистите и някои колеги в София от БСП говорят за Истанбулската конвенция и македонско малцинство, и така изместват същността на резолюцията и това, което се случва в управлението на България. В резолюцията не се споменава нито за македонско малцинство, нито за турски или майчин език. В нея се говори за приемане на ИК, но само на тази част, която не противоречи на конституцията ни – а именно борбата с насилието над жените и изграждане на центрове за защита. Истанбулската конвенция е затворена тема за България с решението на Конституционния съд."

Иво Христов:

"В последните дни много бе сторено от управляващата партия и нейните официални и задкулисни съюзници, за да бъде изместен фокусът от безпощадната оценка на българската власт, която се съдържа в нея.

Правителствената пропаганда се опитва да изкара резолюцията "клеветническа", защото съдържа неудобни истини. И, едва ли не, "антибългарска", защото тя посочва като отговорни за рухването на законността корупцията и погазването на конституционните принципи сегашните управляващи, като изрично упоменава премиера. А той идентифицира България със себе си.

Основният аргумент на опонентите е спекулативен и това е упоменаването на Истанбулската конвенция. Важно е да се знае, че подобни упоменавания фигурират в множество документи на ЕС, досежно страни, които не са приели ИК, но по никакъв начин не отменят произнасянето на Конституционния съд на РБългария, който обяви разпоредби от ИК за противоречащи на основния ни закон."

Петър Витанов:

"Европа даде червен картон на кабинета на ГЕРБ. Убеден съм, че резолюцията отразява европейските нагласи и подкрепя исканията на протестиращите, нелепо е фокусът да се измества."

Президентът Румен Радев също коментира и заяви, че резолюцията за България, приета от Европейския парламент, развенча пропагандната реторика на управляващите и показа ясно, че зад красивия лозунг „за европейско развитие“ на България се вихри корупция и едно морално провалено управление подкопава устоите на правовата държава и спира нашето развитие. По думите на президента вотът на евродепутатите е развенчал пропагандната теза, че управляващата коалиция е лицето на България пред Европа, която получава всеобща подкрепа. Показателно е и че изпълнителната власт у нас не получава пълна подкрепа от страната на Европейската народна партия. Радев отбеляза, че от настоящата ситуация, при която българският парламент има катастрофално ниско доверие, може да се излезе само чрез нов парламентарен вот: „От тази ситуация се излиза с бързи честни избори, които да сформират веднага нов парламент с необходимото доверие, който да излъчи управление, отговарящо на европейските принципи за  прозрачност, отчетност и отговорност. То следва да върне европейския демократичен облик на България, а също и доверието на инвеститорите, защото то се разклаща все повече“, посочи държавният глава.