Монтана удари Северозапада по бебета

Монтана удари Севрозапада по бебета, сочи статистиката на новородените във всички болници на региона. В АГО на болница „Д-р Стамен Илиев” през 2016 са проплакали 705 деца. В същото време в болница „Христо Ботев” – Враца, са се родили 488, а в „ Света Петка”  - Видин – само 371.

При нас раждат много жени от областите Видин и Враца, сподели за по-големия брой на новородените шефът на отделението в Монтана д-р Захари Николов. Те са привлечени от условията и екипите ни, от наличието на неонатологично отделение, което е оборудвано с много модерна медицинска техника. При онлайн общуването качественото обслужване става известно и търсено от повече пациенти, каза още д-р Николов.

Има и друга причина за избора на болницата в Монтана. Предпочитат я жени от близките общини на Враца и Видин. Жени от видинските общини Белоградчик, Чупрене, Ружинци, от Дреновец, от врачанските Хайредин, Криводол, избират Монтана за раждане. Възможност за това  дава системата на здравеопазване, според която всеки може да се лекува там, където пожелае, а не само в района, в който живее, допълни докторът.

В по-малките болници на Северозапада  броят на новородените също намалява. В Лом са родени 272 деца – с 30 по-малко от 2015, в Мездра – 157, в Белоградчик – 50.