Музеят, библиотеката и читалища запознаха туроператори с възможностите за туризъм във Видин

Инфотурът се огранизира за девета поредна година от Община Белоградчик и Асоциацията на екскурзоводите в България

Възможностите за туризъм във Видин бяха презентирани пред 47 представители на туроператорски фирми и екскурзоводи от страната, които посетиха града в събота. Запознаването им с възможностите за туризъм в региона бе организирано от Асоциацията на екскурзоводите в България и от Община Белоградчик. Събитието се провежда за девета поредна година.

За пръв път в него се включи Регионалната библиотека "Михалаки Георгиев". Директорката Деси Иванова представи възможностите за туризъм, които библиотеката предоставя и атрактивните занимания за деца, които се провеждат в сградата на Турската поща.

Обектите на Регионалния исторически музей - замъкът "Баба Вида", Епиграфският център, музеите "Конака" и "Кръстата казарма" бяха представени от археолога Ваня Ставрева, която обърна внимание на туроператорите, че в град Кула освен архитектурните останки от кастела Кастра Мартис вече може да се види и музейна експозиция, която е подредена през миналата година от Регионалния исторически музей и община Кула.

Читалища от община Видин представиха традиционна българска кухня и автентичен фолклор и събития, които могат да организират за туристически групи в селата.

В петък туроператорите бяха посрещнати от кмета на Белоградчик Борис Николов и заместник-кмета Росен Младенов, които изразиха задоволството си, че успяват за девети път да организират инфотура и за пореден път да привлекат вниманието не само към Белоградчик, а и към целия регион. В Белоградчишко, освен туристическите обекти, гостите бяха впечатлени от съпътстващите туристически атракции, които се развиват в последните години - летене с балон, преминаване по приключенски пътеки, велотуризъм и др.