Над 16 хил. поискаха тунел под Петрохан. "Надявам се, че с граждански натиск това, което бяхме започнали, ще бъде продължено", каза Михаил Миков

Националната гражданска инициатива „Тунел под Петрохан“ внесе в Народното събрание подписка и отворено писмо и подписка от името на 16 664 жители на Северозападна България. Подписката е придружена с писмо от председателя на инициативата Ванина Стоянова.

В подписката активно се включиха и граждани на Видинска област, като началото на събирането й във Видин бе поставено от Михаил Миков и Димитър Велков. "Надявам се, че с граждански натиск проектът за тунел под Петрохан ще бъде размразен. Политическата воля на управляващите не стигна, за да продължат това, което бяхме започнали и сега се надявам, че с упражняването на граждански натиск проектът за тунел под Петрохан ще бъде размразен”, коментира тогава Миков пред журналисти.

„Построяването на тунел под Петроханския проход ще създаде условия за инвестиции в икономиката на Северозапада, ще съживи туризма в зимните и балнеолечебни курорти Берковица и Вършец, ще създаде бърз и удобен достъп до известни вече туристически дестинации като Белоградчишките скали, пещера „Магура“ и крепостта „Баба Вида“, аргументират се от авторите на писмото.

Тунелът ще е естествено продължение и на изградения вече мост при Видин-Калафат, по трасето на Паневропейски коридор № 4 с направление Дрезден/Нюрнберг – Прага – Виена – Братислава – Арад – Видин – София – Солун/ Пловдив – Хасково – Истанбул. Чрез него ще се съкрати маршрута за тежкотоварните автомобили София – Видин с цели 100 км, което означава огромни икономии за българските граждани, превозвачи и износители от гориво, амортизации и време“, се посочва още в документа.

Припомняме: 

През 2008 г. с решение на Министерски съвет проектът бе обявен за приоритетен, а Министерство на транспорта откри процедура за предпроектно проучване, която не бе продължена от следващото правителство.

През декември 2013 г., като председател на 42-то НС, Михаил Миков с официална българска делегация взе участие в бизнес форум в Китай. На срещи с Китайската банка за развитие той обсъди възможностите за инвестиции в големи енергийни и инфраструктурни проекти, включително АЕЦ „Белене” и тунел под Петрохан, към които е бил проявен интерес (репортаж за разговорите можете да видите във видеото). Впоследствие от българска страна не бяха предприети никакви мерки.