Накити и облекла от Видинско са показани в най-новата изложба на Регионалния исторически музей

Изложба в музей „Кръстата казарма“ показва традиционно народно облекло от Видинско

Културната проява е по повод Международния ден на музеите, който се отбелязва на 18 май. Гости на събитието бяха кметът на Община Видин Огнян Ценков, заместник-областният управител Анжело Методиев и председателят на Общинския съвет Генади Велков. Присъстваха представители на културни институти, ученици, много граждани.

Огнян Ценков приветства музейните работници с празника и поднесе поздравителен адрес на Фионера Филипова, директор на Регионален исторически музей – Видин. В него той благодари на ръководството и целия екип за високия професионализъм, всеотдайната работа и усилията да съхраняват и популяризират културно-историческото наследство на нашия старопрестолен град. „Пожелавам на всички музейни работници да бъдат все така сърцати, да бъдат истински пазители на нашата хилядолетна история и ни карат да се гордеем с нея. Нека празникът ви накара да се чувствате специални хора и ви зареди с хубаво настроение! Бъдете здрави, успешни и прославяйте името на Видин, защото го заслужава!“ – пише в адреса. Кметът обяви изложбата за открита и призова гражданите да разгледат експозицията, както и да се възползват от възможността да посетят музейните обекти във Видин на 19 май, когато те ще бъдат отворени от 9.30 ч. до полунощ във връзка с четиринадесетото издание на Европейската нощ на музеите, а входът за тях ще е свободен.

Изложбата е под наслов „Десет ризи копринени, а десетата – сухо злато…“. Тя е дело на екипна работа, реализира се с финансовата подкрепа на Министерство на културата и със съдействието на Община Видин. Експозицията включва празнични и делнични женски, мъжки и детски облекла, накити и аксесоари, шевици, черги и други тъкани произведения.