Наляво от дясното или надясно от лявото?

Симеон Кулиш е историк, организационен секретар на НД "Русофили" - Варна

Бялата зима, завладяла България през последните дни, повдига политическите страсти в нашата страна, нажежавайки ги до код червено. Наближаващите парламентарни избори са важни както за т.нар. „десница”, така и за т.нар. „левица”, но особено за българския народ.

Докато вдясно и при националистите, които получиха високо доверие на последните избори, картината е на деветдесет процента ясна, то в лявото политическо пространство все още пейзажът не е.

Водещият фактор БСП, ще има най-тежката задача – да се позиционира възможно най-точно в обстановката и да заяви най-накрая партия защитник на олигархията или на работническата класа е. Всичко това ясно ще си проличи във времето до изборите, чрез нейните вербални послания, но най-вече чрез нейните действия, които ще бъдат резултат от:

Първо, конгресът на партията, който ще промени Устава на организацията. Ще радикализира социалистическата партия, ще я въведе в ред, поне от документална гледна точка, или ще я превърне в лидерска партия, чийто сигнали кристализират в последно време.

Второ, листите с кандидат-народните представители по избрателните райони. Този път няма да бъдат важни и ключови водачите, а всички избраници. Стари муцуни, милионери и партийни апаратчици, поставени дори и в края на листата, ще отблъснат левите и колебаещи се българи. Но, новите и млади лица, последователи на „старите”, също няма да променят вота на сънародниците ни. Надявам се да видя млади, хора професионалисти, истински леви и некомпрометирани лица. Другото ще прилича на народния израз: „Преоблякъл се Илия, погледнал се – пак в тия”.

Трето, предизборните слова на БСП. Ще бъдат ли ясни и недвусмислени, истински леви или популистки, захаросани, обслужващи de facto слоеве от българското общество, некореспондиращи с прилягащата на лява партия същност.

Ще завърша с цитат от Библията, надявайки се здравият разум в Българската социалистическа партия да надделее, а не здравите сили. И не защото съм особено загрижен за тази партия, а защото смятам, че само с истинска лява партия в България, нашата страна би имала бъдеще.

„В многото говорене грехът е неизбежен.” - Пр.10:19