Научен експеримент възпроизвежда музиката на тракийските мистерии (видео)

Научен експеримент успя да изтръгне от гробницата в Мезек основните ноти на мистериите на траките. С помощта на оперният бас Хари Драганов бяха засечени и измерени тоновете с необичайно и извънредно въздействие върху хората. Изследвайки акустиката на гробницата, учените стигнаха до немислима до този момент находка от древността - музиката на траките. Това е част от мултидисциплинарния проект Траките на БАН, а вие сте първите, които ще чуете мистериите на древна Тракия.

Куполната гробница е строена между трети и четвърти век преди Христа. Изследвана още от Богдан Филов, за нея се знае, че е била използвана многократно за погребения.

проф. Валерия Фол казва: "Можем да предположим с голяма доза истинка, че точно тук е извършван обреда по обезсмъртяването. Задължително има припяван свещен текст.Цялата антична традиция говори за тракийската музика, говори за това че пеенето, мъжкото пеене и определени инструменти имат категорично място и са основен език във всички видове обреди."

След много опити, на различни места, в пълна и празна зала, певецът и учените смятат че са открили гамата на това помещение. Или казано по друг начин - как жрецът е извиквал присъствието на божеството, за обезсмъртяването на владетеля.

Видеото можете да видите тук