Най-младият избиран член на ИБ: Корнелия, когато кастрираш партията, няма как да се случат нещата

Мислех да започна с официалност - Уважаема... Обаче няма да го направя - не би било искрено, т.е. не бих бил аз!

Та, Корнелия, така не се прави! Само да ти кажа!

Защо съм в правото си да пиша тези редове? Първо, защото съм паритиен член дълго време преди теб. Паметливите помним, че има дори случаи, в които определени хора първо заемат високи държавни постове и едва тогава (евентуално) стават партийни членове. Е, аз не съм такъв случай! Нещо повече - родът ми е четвърто поколение свързан с левите идеи в България, като за всичкото това време не сме имали желание (предвид морални устои) за приватизация, офшорки и друг тип алъш-вериши. Не че не сме имали оферти за такива неща...

Та, мисълта ми е друга. Когато организационно кастрираш Партията няма как да се случат нещата! Не за друго, а защото БСП е (или поне беше) партия със сериозни организационни традиции - повече от век дори! И ако си мислиш, че с Росен и Ели ще се случат нещата - отново си в тежка грешка! Няма как провалени хора (не говоря за професионален, а за личен аспект) да бутат в правилна посока. Не за друго - просто една партия е като жив организъм и има, сякаш естествени инстинкти. И това да си добър бизнесмен не те прави автоматично добър политически кадър. И обратният пример важи с пълна сила! Партията просто не е корпоративна структура!

Ще кажеш “Ами как”? Много просто - питай онези, които бяха лишени от правото да се кандидатират - те знаят, понеже успяха (преди повече от десетилетие) да съхранят партията и да не съкращават хора във времена, когато нямаше субсидия за местните структури и не бяха по-леки от гледна точка на политически опоненти! Има и такава народна приказка - за мъжът, отказал да погуби баща си, въпреки царската заповед. Да знаеш - много мъдрост има събрана в народните приказки и поговорки!

Субсидията била намалена, а трябваше и телевизия да пуснем! Така ли? Ами аз също много искам телевизия (партийна имам предвид), обаче великият Хайтов е казал “Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто е да го направиш”! Нека го кажа още по-ежедневно. Наскоро си купих лека кола. Разглеждайки обявите, много ми допадна Бентли. Обаче след кратък разчет на семейния бюджет се спрях на доста по-нисък клас автомобил. И отново народна мъдрост - Човек се простира според чергата си!

Да обърнем внимание на друг аспект. Часове преди поредните съкращения “каламим” правителството за безработицата и (видиш ли), колко сме притеснени, загрижени и други подобни. Няколко часа по-късно - бам, тесла! Това, написано коректно, се нарича непоследователност. Някои експерти биха го оприличили и на шизофрения (най-вероятно).

Вслушвай се в партийни и обществени фактори, а не във фалшиви герои, от които си обградена. Нека не изброявам поименно, засега!

Стефан СТЕФАНОВ

Бел. Най-младият член на Изпълнителното бюро на БСП, избиран* някога в този партиен орган, е Стефан Стефанов. Той е на 32 г., когато по предложение на Михаил Миков през юни 2015 г. Националният съвет го избира единодошно за член на оперативното ръководство. Бил е председател на БСП във Велико Търново и зам.-председател на Областния партиен съвет, председател на групата общински съветници от БСП в старата столица. Юрист по образование, ерудиран, образован и лоялен член на БСП. Преди две година заминава със семейството си в Англия, където живее и работи.

* Става въпрос за избиран член, тъй като по право в ИБ влиза председателят на Младежкото обединение и като такава най-млада е била Вероника Делибалтова