Неандерталци и хомо сапиенс съжителствали в пещерата "Козарника"

Проучванията в пещера Козарника ще продължат още 20 години. Това каза доц. Николай Сираков, ръководител на разкопките, цитиран от Агенция "Фокус". Пещерата се намира край село Гара Орешец, община Димово, и е обитавана през средния палеолит.

От 1996 г. в пещерата се извършват археологически разкопки, организирани от Археологическия институт на Българската академия на науките в София и Института за геология и праистория на квартернера в Бордо и са ръководени от Николай Сираков и Жан-Люк Гуадели. В началото на проучванията в пещерата бяха открити доказателства за най-старото присъствие на хора в Европа. Николай Сираков посочи, че за тази година археологическите разкопки вече са приключили.

„Участваха 20 души научни работници. Попаднахме на интересни факти. Проучвахме сантиметър по сантиметър площта в пещерата, а тя е много голяма“, обясни Николай Сираков. "Проучванията обхващат период, когато в Европа и специално на Балканите става смяна на действащите лица, на два човешки вида – на неандерталците, които живеят от 250 000 – 300 000 години в Европа, като на тяхно място идва Модерният човек Homo sapiens, към който ние принадлежим. Те идват от Африка през Близкия Изток на Балканите“, обясни археологът.

Той добави, че в пещера Козарника през това археологическо лято са разкопани места на съжителство между двата вида. В района на долния Дунав археолозите са открили такива места, на които има следи от присъствието и на двата вида.

„Те са имали различни отношения – при някои са били враждебни, при други – са обменяли опит за обработване на сечива и оръжия. Ние разкопаваме в пещера Козарника точно този преход - периода на това съжителство“, каза още Николай Сираков. Той обясни, че след 2 000 – 3 000 години след този период изчезват неандерталците и остава видът, към който сега принадлежим.

„Намираме артефакти, сечива, начини на обработка. Сечивата са правени от кремък. Някои от тях имат белези и особености, характерни за неандерталците и същевременно за съвременния човек – начин на изработване, на подготовка и на употреба. Това е много интересен период на съжителство“, каза Николай Сираков. Според него съжителството на неандерталеца с Homo sapiens е продължило около 6000 години.