Невероятната история на оцелял на "Титаник" българин

Историята на един от българите от Видинско, който е пътувал с кораба "Титаник" и е имал късмета да оцелее, е Георги Николов от с.Балей, община Брегово. Журналисти от Радио Видин издириха негови наследници, които разказват дали той е сбъднал американската си мечта.

Казвал се Георги Николов.Навремето заминал за Марсилия във Франция, а оттам решил да отиде в Америка. Качил се на борда на злощастния кораб, потънал след удар в айсберг, но мъжът оцелял. Останал да живее в Щатите и никога вече не се завърнал в родното си село. От него са останали само бледите спомени на правнуците му, предадени им от техните родители. Разказва правнукът на оцелелия от "Титаник"- Светослав Маринов.
"Навремето на "Титаник" се качил Георги Николов, зет на Флоро Ницов, записан е в корабния дневник. Оцелял, защото знаел да плува. Спомените са ми от баба ми Дина Георгиева, била е на около две годинки, когато баща й заминава в странство. Знае го само на снимки кой е той, тъй като никога не се е връщал в селото си. От 1912 до 1959 година изобщо не се е обаждал на семейството си, къде е бил, какво е правел- никой не е знаел. Тогава в тази година изпраща 500 долара, с които жена му си прави нова къща. Периодично след това си кореспондираха с прабаба Мария, пращаше писма- написани на влашки език, но с български букви. И на мен бонове ми даваха, за пазаруване в корекома. Имах 15 бона, купих си джинси и едни цигари. Това е било 67-ма година"- разказа Светослав Маринов.

Друга интересна случка променя вероятно живота на емигранта- решил да се прибира вкъщи, но на пристанището го нападнали крадци, разказва друг емигрант от Брегово, който се познавал с Георги Николов.
"Този човек от Брегово се връща и разказва, че прадядо бил събрал пари и искал да се върне, но на пристанището го причакали бандити. Знаели, че тези, които заминават имат пари, опрели пистолет в гърдите му и той им дал всичко. Започнал да плаче и се върнал обратно, така му било писано"- продължава разказа си правнукът.

Още можете да чуете на интернет страницата на Радио Видин