Невиждано за лява партия: Корнелия иска 1,4 % за военни разходи и сигурност, ГЕРБ - 1,2 %

"Ние предвиждаме 1,40 % от Брутния вътрешен продукт за сигурност, а ГЕРБ – дори няма 1,20 %", съобщи пресцентърът на "Позитано" 20 след дискусия по така наречения алтернативен бюджет на БСП в областта на сигурността и отбраната.

„За БСП сигурността на хората е най-важна, за ГЕРБ обаче явно не е. Фактите показват, че в Алтернативния ни бюджет ние сме заложили за сигурността 1,40% от БВП, докато ГЕРБ предлагат по-малко от 1,20%, за разлика от миналата година, когато бе постигната 1,28%. Съдете сами за кого сигурността на хората в държавата ни е по-важна – за нас или за тях?” Това заяви съпредседателят на Съвета по външна политика и международна дейност, сигурност и отбрана към НС на БСП Атанас Зафиров по време на дискусия по Алтернативния бюджет на левицата в областта на сигурността и отбраната.

„Основният проблем в системата на сигурността е недофинансирането, както на МВР, така и на армията ни и това е от 2010 г. насам. В основата на всичко е човешкият фактор и нашите усилия са насочени първо към него. Ние предлагаме увеличение на заплатите им. Предлагаме също и гарантиране на нормални условия за функциониране на системата за сигурността.” Това заяви по време на дискуцията народният представител от „БСП за България” и зам.-председател на Комисията по отбрана към НС Николай Цонков.