Номинации и самоотводи на конференцията на БСП във Видин (снимки)

Общинската конференция на БСП във Видин предложи осем кандидати за включване в кандидат-депутатската листа във Видински избирателен район за изборите на 26 март. По предложение на досегашния видински депутат Филип Попов  бройката беше увеличена на девет, за да бъде включена и Корнелия Нинова – като демонстрация на уважение към нея като лидер.

Делегатите приеха решение  кандидатите да бъдат подредени според броя на номинациите, които са получили и първите осем да бъдат изпратени за разглеждане от Областния съвет на БСП.

Така бяха подредени Димитър Велков - 55 номинации, Михаил Миков -  49, Людмил Димитров - 35,  Борил Христов - 30, Борис Георгиев и Мария Джамбазова с по 29, Филип Попов – 27, Десислава Цветкова – 26.

Под чертата с по-малко номинации останаха Зоя Василева, Пламен Цветанов, Пенчо Паков, Милен Митов, Андрей Пантев.

Десетина от предложените са си направили самоотводи, като двама от тях – проф.Димитър Стоянов и журналистът Ваня Ставрева, бяха изпратили мотивирани писмени откази. Няколко други кандидатури не бяха обсъдени, тъй като номинираните нито са отказали, нито са потвърдили, че желаят да бъдат включени в листата.

Като кандидат от гражданската квота конференцията предлага да бъде разгледана номинацията на адвокат Борислав Василев.

На 3 февруари ще бъде проведена и последната общинска партийна конференция в областта – тази в Брегово. Всички издигнати кандидатури от 11-те общини във Видинска област ще бъдат обсъдени и листата ще бъде подредена с гласуване от Областния съвет на БСП.

Голяма част от дискусията беше насочена към предизборната платформа на БСП, която беше остро разкритикувана от изказващите се заради половинчатите предложения и отстъпленията от предишни позиции, които партията е отстоявала.

Видинските социалисти гласуваха решение, с което се предлага новият устав на партията да не бъде разглеждан на предстоящото заседание на конгреса на 4 и 5 февруари, защото някои спорни негови текстове могат да доведат до сериозно напрежение в партията преди изборите.