Откриха гроб на ритуално разчленена тракийска принцеса

Ритуално разчленена тракийска принцеса беше открита при археологически разкопки край кърджалийското с. Бенковски, съобщи в."24 часа".

Погребението е датирано от 4 век пр. Хр. Гробът е разкопан от младия учен Любен Лещаков, чийто консултант е проф. Николай Овчаров.

В него са открити над 60 накита, което прави погребението най-богатото от елинистическия период.

"Открити са 11 пръстена, 6 от които са сребърни, а 5 бронзови. На главата на високопоставената покойница има сребърна диадема, която е в лошо състояние, защото е била много финна изработка", обясни Любен Лещаков. Той допълни, че в гроба, който е бил изсечен в скали, са открити още обици, сребърна монета маронея, фибули, мъниста и други предмети.

"В периода, от който е погребението, златото е заменето със сребро", поясни археологът Яна Димитрова.

"Със сигурност може да се каже, че говорим за погребение на жена от благороден произход", заяви проф. Николай Овчаров. Доказателство за това освен големия брой накити било и разчленавянето на трупа преди погребението. Археологът Яна Димитрова поясни, че този вид погребение на разчленено тяло е практикувано от древните траки само при благородници и жреци.

"Разчленяването е трупа е ритуал на орфическата религия, който вероятно възпроизвежда древния мит за Орфей, който е бил разкъсан от весталките", поясни проф. Овчаров.

"В района вероятно има храм, чиито основи хванахме наблизо при теренно проучване", каза още Овчаров. Според него вероятно в района има храм, на чиито основи са попаднали археолозите при обхождане на терена.

Снимка: Ненко Станев, в.24 часа"