Откриха кула от човешки черепи в Мексико Сити

Археолози откриха кула, построена от 676 човешки черепа в Мексико Сити, съобщи bTV, като се позовава на „Ройтерс”. Голяма част от тленните останки на принесените в жертва са на жени и деца, което изненадало учените.

Археолозите вярват, че кулата е част от ритуална структура, наречена „Хюи Цомпантли” (Huey Tzompantli), чрез която ацтеките са демонстрирали могъществото си пред испанските завоеватели и са осигурявали благоденствието на народа си.

До момента се смяташе, че ритуално са били убивани предимно военнопленници или воини, участвали в битка. „Очаквахме мъже, очевидно млади мъже, каквито воините биха били, и смятахме, че жените и децата не са участвали във войни”, каза пред агенцията антропологът Родриго Боланос.

Кулата се намира в близост до храма на Уицилопочтли, бог на слънцето, войната и специален покровител на аристокрацията.

Тя е с диаметър около 6 метра, което я прави една от най-големите, открити до момента. В центъра на останките археолозите са открили редица от 16 кола, които формират ограда, на която най-вероятно ацтеките са поставяли още черепи.

Древната структура от тленни останки е спомената в мемоарите на испански войник от времето на конкистадора Ернан Кортес още през 1521 г. Той я описва като „намираща се на голяма площадка направена от вар и камък, а на нея главите на убитите със зъбите забити във варта.”

Войникът пише, че е преброил около 10 000 черепа, което значи че тепърва ще се откриват още човешки останки, смятат учените.