Откриха съкровището на Синия зъб (видео)

Археолози откриха стотиции сребърни монети, пръстени и гривни на германския балтийски остров Рюген, съобщи Асошиейтед прес.

Съкровището е на около 1000 години. Специалистите го свързват с датския крал Харалд Гормсон, наричан също Синия зъб. 

То е открито в нива от около 400 квадратни метра в местността Шапроде. В него освен монети и съдове има и гривни, перли, диадеми, чук на бога Тор, пръстени. 

Открил го е 13-годишният ученик Лука Малашниченко още през януари. Той обикалял с метален детектор из острова заедно с хоби археолога Рене Шьон. Момчето се интересувало от викинги и изучавало всичко за тях. 

Първоначално помислило, че детекторът му е засякъл фолио от нечия закуска, но при по-внимателно вглеждане, установил, че в пръстта се подават монети. Приятелят му археолог се обадил в местния музей и съкровището било извадено внимателно през миналия уикенд. 

„Това беше находката на живота ми“, заявява той пред медиите.

„Това е най-голямото откритие на сребърни монети от времето на Харалд Синия Зъб и това го прави особено значимо“, коментират експерти. 

Около 100 сребърни монети са от времето на Харалд Гормсон, който е живял през 10-и век и е въвел християнството в Дания. Кралството му е обединявало земите на днешна Дания, Северна Германия, Южна Швеция и части от Норвегия.