От„площадния цикъл” за 15 млн.лв. вони на гнило – първа част

Инвестиционната програма на община Видин не е минала през одобрение в Общинския съвет, прехвърлянето на отговорността към съветниците е манипулация

Няма да споря за естетическата стойност на проекта за обновяване на площад „Бдинци” и пешеходната зона на Видин. Това е субективно мнение и всеки е свободен да го формира според собствените си възприятия.

Няма да коментирам и архитектурната стойност. Тук думата имат специалистите, а във Видин и гилдията на архитектите (можете да прочетете становището им в прикачения файл), и гилдията на строителите се произнесоха и казаха, че не го приемат.

Няма да повдигам и въпроса дали е нарушено авторското право на проф.Иван Никифоров, под чието ръководство е проектиран и направен видинският център в сегашния му вид. Това е юридически въпрос.

Мимоходом ще спомена факта, че предизборно Огнян Ценков обещаваше преразглеждане на проекта, но когато седна на стола на шестия етаж в сградата на общината, се врътна на 180 градуса. Защо и как, можем само да предполагаме, а времето ще даде верните отговори, защото „истината е като водата – винаги си проправя път”.

Не отричам априори хипотетичната възможност центърът да стане по-хубав, но той със сигурност би станал по-хубав и при рехабилитация в сегашния му вид.

„Този площад и пешеходната зона, не може да се ремонтира и придобие нормален, европейски и удобен вид, той е в много тежко състояние. Той си е изпълнил предназначението за 30 години”, казва Огнян Ценков на заседанието на Общинския съвет на 9 март 2016 г.

Какво означава един площад да изпълни предназначението си, ми е трудно да изтълкувам, но ще цитирам общинския съветник Димитър Велков, който наскоро риторично попита

„След като мраморът на площада е остарял и трябва да бъде сменен, защо не сменим и камъните на „Баба Вида”.

Аз вече нямам съмнения, че съпротивата на гражданството е обречена, защото настоящата власт не пожела да се вслуша в мнението на хората и специалистите, когато имаше пет месеца на разположение да го стори.

 Ясно е, че този проект ще се случи, както се случи „водният цикъл”. Ясно е и кой ще е отговорен за „площадния цикъл” – кметовете Герго Гергов и Огнян Ценков. Вторият не може да се оправдава със заварено положение, защото от встъпването си в длъжност в началото на ноември 2015 г. имаше достатъчно време да реагира, но не го направи.

Но нека поне не ни заблуждават. Защото не може веднъж да говориш едно, а след това друго и да очакваш, че никой няма да го види.

Ето какво съобщават на пресконференция в началото на декември 2015 г. кметът Ценков и гл. архитект Ангел Недялков:

„В момента в процес на изготвяне е инвестиционна програма за усвояване на тези 38 млн. лв., на които Община Видин е потенциален бенефициент. Тази програма трябва да се гласува и от Общински съвет – Видин и това да се случи не по-късно от края на март, след което да бъде предложена на Министерството на регионалното развитие за окончателно одобряване и разрешаване усвояването на средства.” (Виж видео репортажа на Телевизия Видин)

Ето какво обяснява пред в.”Ние” няколко дни по-късно арх.Недялков:

„Главният архитект обаче подчерта, че 

това, че тези седем проекта са разработени, не значи, че задължително трябва да бъдат реализирани. 

Той обясни, че в момента комисия, назначена със заповед на кмета на община Видин, изготвя инвестиционна програма, която ще трябва да се гласува и от Общинския съвет. „Тези проекти ще бъдат включени в тази инвестиционна програма на община Видин, но може да не са за приоритетно изпълнение. Комисията ще определи кои проекти от интегрирания план за градско развитие ще бъдат включени като приоритетни в инвестиционната програма на община Видин. Тези седем проекта не са задължителни за изпълнение – може Общинският съвет да реши например, че пешеходната зона, защото изисква голям ресурс, би могла да бъде изпълнена на по-късен етап”, посочи главният архитект.”

На пресконференция на 17 март 2016 г. на въпрос спазена ли е процедурата за приемане на Инвестиционна програма на общината, кметът Огнян Ценков отговори, че с негова заповед е била назначена комисия за изработване на програмата, тя е направена, кметът я е приел и на 29 януари 2016 г. я е депозирал за одобрение в управляващия орган на ОП „Региони в растеж”.

Без да мине през Общински съвет и без да е станала публично достояние преди изпращането й за одобрение.

И понеже ГЕРБ са истински факири, не бих се учудила, ако утре ни кажат, че от декември до януари, например, изискванията са били променени, че може и без гласуване от Общинския съвет, че може без публичност и без оповестяване на интернет страницата на общината.

За каквото и да става въпрос, безспорният факт е, че въпреки съществуващите обществени настроения или може би точно заради тях, кметът е предпочел да действа еднолично.

Но при това положение е добре да не се опитва да прехвърля отговорността към предишния Общински съвет, защото той не е направил нищо повече от това да даде съгласието си община Видин да кандидатства по програма за техническа помощ за разработване на инвестиционни проекти. Което няма нищо общо с приемане на Инвестиционна програма, която по собствените му думи, е била изработена чак в края на януари 2016 г.

А защо чак януари 2016 г., след като за седемте проекта се говори от месеци? Дали причината не е да бъдем поставени пред свършен факт – ако реагирате и се противите, ще изгубим парите?

 

 

Прикачен файлРазмер
Microsoft Office document icon protest_na_arhitektite.doc36.5 KB