Папа Франциск: Не е християнско да експлоатираш хората!

Много католици скандализират хората, защото водят един двойствен живот. Ходят на литургия в неделя, но през седмицата водят  нехристиянски живот: експлоатират хората и спекулират с парите.

Това каза папа Франциск в проповедта си на утринната литургия в религиозен дом „Санта Марта“ във Ватикана, коментирайки евангелският откъс предложен от литургията, в който Исус посочва каква ще е съдбата на онзи, който „съблазни, скандализира, само един от тези малките“ които вярват в Него (Мк. 9,41-50)

„Какво е скандалът?, се запита папа Бергольо. „Скандалът е да се каже едно и да се направи друго; той е двойствен живот във всичко: аз съм католик, хода на литургия, принадлежа на тази асоциация или на друга; но моя живот не е християнски: не заплащам справедливо на моите служители, използвам хората, имам нелегални дейности, пера пари. Това е двойствения живот“.

Папа Франциск подчерта, че много католици са такива и скандализират“. Затова – каза той – „често сред хората, в кварталите, можем да чуем думи като „ако трябва да съм католик като този, по-добре да съм атеист“.

За пример папа Франциск посочи една фирма пред фалит, на която собственикът "един католик", докато работниците са без заплати, е на ваканция в една екзотична дестинация.

„Ето това е типичен пример за скандал. Но който го поражда ще намери в отвъдното строгия отговор на Исус: „Не те познавам““.

Според папата „двойствения живот е плод на страстите на сърцето, на смъртните грехове, които са рани от първородния грях“. Оттук и призива на папа Франциск за обръщането на сърцето, за да не се утвърди у нас двойствения живот. „Нека приемем съветите на Словото Божие и да не забравяме, че за този начин на живот, Господ е много строг. Нека не забравяме, че скандалът унищожава".

Източник: Радио Ватикана