Побратимен град на Видин печели от комунистическото минало - безпристрастно и без омраза (снимки)

Съдбата на комунистическите паметници, които у нас продължават да предизвикват емоционални реакции и политически дебати, отдавна е решена в Унгария. Най-известният музей на комунизма е в столицата Будапеща, но в бившата страна от Източния блок и малки градчета печелят от миналото си.

В 50-хилядния Ходмезовашархей например музеят на комунизма е истинска атракция за туристите от Западна Европа, но е интересен и за източноевропейците, въпреки че самите те са живели в този строи. Наричат го Emlekpont (Мемориална точка) и в него ежемесечно има хиляди посетители, а залите му са място за срещи и дискусии и ученически класове провеждат уроците си по най-нова история. 
"Както слагаме край на изречението с точка, историческите периоди също стават част от нашата история и ние ги отбелязваме като отминали. За да бъде приключено с тях, ние трябва да съберем цялото знание за периода, да чуем тези, които са живели през него и да запазим техните спомени", обясняват в музея. 

Затова през 2005 г., когато се ражда идеята за музея на комунизма в Ходмезовашархей, инициаторите канят съгражданите си да донесат снимки и вещи и да разкажат спомените си. За кратко време събират хиляди експонати и записват стотици лични истории.

На 7 юли 2006 г. уникалната експозиция отваря врати и оттогава предлага на посетителите пътуване във времето, което показва т.нар. комунистическата епоха от 1945 до 1990 г. 

Историята е съживена с най-модерните технически средства и със специални визуални ефекти, които потапят в някогашното ежедневие на звуковия фон на речи на комунистическите ръководители и маршове и музика от периода. Редом с интерактивните презентации, са снимките и документите, кътовете с типично обзавеждане на средностатистическо унгарско жилище, предачни машини, трактор и дори огромни паметници, които не могат да се поберат в изложбена зала и са вградени в сградата - долната им част се вижда в изложбените зали, а главите им стърчат над покрива.