Погребението на пчелите (снимки)

Членове на пчеларски организации и индивидуални стопани се събраха днес на национален пчеларски протест пред Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ) в София. 

Протестът е срещу липсата на държавна помощ, липсата на държавна политика спрямо изкупни цени на продукти и липса на видими действия срещу използването на забранени препарати неоникотиноиди от крупните земевладелци. 

Тяхното първо искане е за незабавно отпускане на държавна помощ de minimis за всички пчелари заради неблагоприятните климатични и пазарни условия през тази година. Стопаните настояват също подкрепата да бъде 40 лв. на пчелно семейство, вместо 5 лв., колкото би излязла помощта, ако обявените от МЗХГ за de minimis 3,5 млн. лв. се разделят на 700 000 пчелни семейства. 

Исканията на протестиращите са описани в съвместна декларация на Съюза на българските пчелари и Обединения български пчеларски съюз, която поличи подкрепа от още 30 сдружения в сектора.

„Решихме протестът да се проведе при всички случаи, защото МЗХГ не спазва поети обещания“, заявиха организациите. Те се позоваха на ангажимент, поет от министерство по време на миналогодишния протест на пчеларипе, че за техния бранш всяка година ще се отпуска държавна помощ de minimis, тъй като това направление в животновъдството не получава директни плащания.

Пчеларите се чувстват излъгани и заради неизпълненото обещание към Тракийския университет в Стара Загора да бъде открита акредитирана лаборатория за установяване на причините за смъртност на пчелите.

От изключителна важност за бъдещето на сектора е да се засили контролът върху използваните препарати в земеделието, тъй като се увеличават случаите на масово измиране на пчели след пръскане в близки масиви. Опасното третиране на площите ставало най-често в почивни дни, когато администрацията не работи и няма кой да извърши проверка на място.

Друго искане на националния пчеларски протест е министерството да поеме ангажимент, че в новата Обща селскостопанска политика (ОСП) ще бъде включено заплащане от 60 евро на пчелно семейство за екосистемната услуга опрашване.

Снимки: ФБ група "Пчелин България"