Преди 22 г. във Видин мълния посочи знамение в Исусово дърво

На 25 август 1994 година във Видин е облачен летен ден. Следобед в горещия четвъртък буреносни облаци скриват слънцето и над града се разразява гръмотевична буря. Мълния пада в парка "Нора Пизанти" в западните покрайнини на града и удря огромно вековно дърво гледичия, което в този край е известно с името Исусово дърво. Бурята отминава и разполовеното от мълнията и повалено на земята старо дърво привлича погледите на любопитни видинчани. Тогава с изумление те виждат в сърцевината му тайнствен надпис и знак. От разположените вертикално букви се чете "ЙОСИ", но петата, която наподобява "Ф" не е ясна, а до нея има непознат знак. Мълвата за гръмотевицата, паднала върху "Исусовото дърво" и разкрила надпис с името на Йосиф бързо обикаля града и видинчани се стичат към дървото, за да го видят. 

"Бог изпрати знамение във Видин, а такъв ясен знак не се получава във всеки живот и ние сме щастливци, че чудото се случи в наши дни. Хората са слепи и още не могат да го разберат, но един ден и това ще стане", с благоговение и сега разказват вярващи, които са се докоснали до феномена на белязаното "Исусово дърво" и които са убедени, че то е божии знак. В първите дни след невероятното събитие хиляди минават край дървото и си взимат тресчица от него, защото вярват, че то е божие знамение и е с чудодейна сила.

Затова дънерът с тайнствения надпис е прибран в Историческия музей във Видин. Историците решават, че мястото му не е сред антиките и намират за по-удачно той да бъде транспортиран в единствения в Северозападна България Природо-научен музей в гр.Белоградчик. 

За вярващите няма съмнение, че дървото е чудодейно. Според тях съвпаденията са твърде много, за да получат обяснение от науката или за да бъдат отминати със скептичната забележка, че просто има натрупване на случайности."Защо мълнията удари точно това дърво сред десетките дървета в парка?", "Защо надписът се появи точно в исусово дърво, а не в дъб, топола или нещо друго?", "Случайност ли е, че името на мъжа на божията майка Мария - Йосиф, който е бил дърводелец, се появи в дърво, а не някъде другаде?", питат вярващите и не приемат научната версия.

А тя гласи следното: Няма нищо чудно в надписа. Когато дървото е било младо, някой го е издълбал и е засегнал не само кората, а и сърцевината му. В течение на десетки години дървото продължило да си расте и новите годишни кръгове обгърнали наранените ликови цеви и запазили надписа в сърцевината му. Изписаните букви вероятно са имали огледален отпечатък в другата половина на разцепеното дърво, но той е бил отчупен вероятно от някой поклонник още във Видин. За тайнствения знак вдясно от буквите обаче обяснение няма.

Дървото е много старо, но след като било ударено от мълнията част от него е разрушена и годишните кръгове не могат да се преброят. Със сигурност е доста над 100-годишно,  а скритият надпис, ако е дело на човешка ръка, а не е божествен знак, е направен също преди доста години.

Родината на гледичията е Северна Америка, но у нас го наричат Исусово дърво, защото има шипове наподобяващи трънения венец, сложен на главата на Спасителя по пътя му към Голгота.

Някои от поклонниците на мистериозното дърво допускат, че не става въпрос за Йосиф - мъжът на Мария, а за Йосиф от Стария завет. Те се позовават на историята на парка, в който то е израснало. Паркът е създаден през 1936 година върху 150 декара земя от Челеби Пизанти, който е виден представител на еврейската общност във Видин и имал в града тъкачна фабрика. Дъщеря му Нора Челеби Пизанти починала във Виена при раждане през 1935 година и в нейна памет той създал парка, дал му името "Нора Пизанти" и го дарил на общината.

Исусовото дърво с името на Йосиф и много още стари дървета са растели на това място по онова време и били запазени при създаването на парка.

Други пък вярват, че поразеното от мълнията дърво било част от старо оброчище, което служело за богомолство и имало целебно действие.