Преди деня за размисъл: Личностите нямат значение ли? Не на нас тези! Абсурдно е!

 „Може да не харесвате личностите, но може да припознаете идеите!" 

„Може да не харесвате личностите, но може да припознаете идеите! Колкото по-добра е една идея, толкова повече подкрепа й е нужна.”

Към това ни призовава премиерът Огнян Герджиков в обръщението си към българските граждани в навечерието на изборите.

Бих казала: Не на нас тези! Абсурдно е!

Та нали хората са носители на идеите и те трябва да ги реализират?

Та нали през годините сме чували толкова хубави идеи, които са били забравяни и проваляни от личностите, които сме избирали за депутати?

Та нали лицата X, Y и Z, когато осъмнат на 27 март като наши народни представители, трябва да отстояват идеите, с които в продължение на 30 дни са ни облъчвали? Ако са личности.

Та нали 2,5 млн. българи казаха, че искат да избират мажоритарно, т.е. показаха, че хората имат значение?

Така че не на нас тези – да гласуваме за хора, които не харесваме.

Защото интелигентният избор предполага да избереш най-доброто съчетание между идеи и личности.

И дори и да оставим настрани личностите, които харесваме или не харесваме, а погледнем идеите - това само по себе си достатъчно ли е? С всички условности доколко можем да говорим за идеи и идеология при голяма част от политическите субекти.

Колко от партийните лидери обявиха идеите, с които няма да направят компромис в името на консумирането на власт в бъдеща управленска коалиция?

Защото оправданията на БСП с коалиционния партньор ДПС сме ги чували, чували сме и оправданията на ГЕРБ със сложната коалиция, с която са управлявали през последните 2 години.

Затова всеки сам трябва да реши дали заради хубави обещания може да преглътне щатни и нещастни сътрудници на Държавна сигурност; деца и внуци на старата номенклатура; вдъхновители и участници в разбойническата приватизация, разграбването на България и криминалния преход.

И обратното - всеки сам трябва да реши дали заради качествен и достоен кандидат, когото харесва, е готов да направи своя компромис с идейните си принципи и разбирания.

Решенията са индивидулни.

Затова утре е ден за размисъл.

И дано повече хора наистина помислят.