Президентът се позиционира по разлома НИЕ гражданите и ТЕ политиците. Корнелия Нинова се държи като Бойко Борисов

Президентът се позиционира не по оста ГЕРБ – БСП, а по разлома  НИЕ – ТЕ. НИЕ гражданите и ТЕ политиците и президентското поведение е опит да се разгърне по встрани от системата, но без да бъде антисистемен играч. Това мнение изказа в студиото на "Още от деня" по БНТ политологът Страхил Делийски.

"Колкото повече спада доверието в политическите партии и в способността им да водят смислен политически процес, толкова повече ми се струва, че ще трупа точки президентът", каза още Делийски.

По повод изключително високия рейтинг на Румен Радев социологът Евелина Славкова от "Тренд" посочи, че в случая той не е натоварен с такива тип решения, които да дават отражение върху рейтинга.

Когато има нелегитимна система и нелегитимна власт, то и опозиция, която е произведена от тази система, е  нелегитимна. Много е трудно не само на управляващите, но и на опозицията, да свържат своите представи за бъдещето с очакванията на гражданите, категоричен бе Делийски.

"Борисов отстъпи вътрешнополитическия терен и го даде на втория си ешелон и това дава резултат, защото той имаше способността да обема този терен, но това го няма и отваря пространство на опозицията. Изключително странно за мен Корнелия Нинова се опитва да се държи не като автентичен лидер на БСП, а като Бойко Борисов", коментира още той.

Корнелия Нинова успява да вкара БСП в една спирала, която изглежда в антиевропейски контекст с оглед на председателството и това ще й изиграе лоша шега, смята Евелина Славкова.

Целия разговор можете да чуете тук