Проф. Александър Маринов: 2017 е годината на тотален срив в качеството на политиката

Това, което отличава тази година от предишните е, че има голям срив на качеството на политическите изяви и политическото поведение. Има тотален упадък на политическите нрави, некултурност, грубиянщина, простащина, залитане в безцелна размяна на обвинения и епитети и оттук се губи същността на политиката. Това заяви политологът проф. Александър Маринов за Радио "Фокус".  Според него политиката изисква идеи и добре подготвени решения, които да бъдат основа за спор, конкуренция и противоборство, което не виждаме.

„Мен ме е срам понякога да слушам българските политици. Какъв пример дават те на младите хора? Не говоря за случаите на неграмотност и необразованост. Трябва държавата да се ръководи от грамотни, образовани, културни и ерудирани хора. Къде очакваме да стигнем, ако има такива тежки провали в елементарни познания на равнище прогимназия“, коментира проф. Александър Маринов.

Той призова всички политици да се замислят за своята отговорност пред тези, които са ги избрали. Проф. Маринов се обърна към президента Румен Радев по-убедително да поеме ролята на национален лидер. Мнозинството и опозицията в НС проф. Маринов прикани да се държат по-цивилизовано и да намират общ език преди да направят грешка, а не след това чрез премисляне и трезви преценки без действия на инат или с криворазбрана амбиция. Той даде за пример разнопосочните решения и тяхната аргументация по мораториума над иновативните лекарства.

С не повече от 3.50 бих оценил правителството заради хаотичната работа, каза още проф. Александър Маринов.