Проф. Близнашки: Участник в приватизацията трудно може да се превърне в знаменосец на морална кауза

Исканията на протестиращите са легитимни във висока степен. България се различава по своите стандарти и начин на живот в равнение със значителна част от Европейския континент. Степента на социално неравенство е висока, така че винаги съществуват взривоопасни елементи в обществото.

Това каза пред БНР професор Георги Близнашки - юрист и служебен министър-председател (6 август - 7 ноември 2014 г.) по повод насрочените в различни градове на страната протести срещу ниския стандарт на живот, повишените цени на горивата и тези за смяна на системата.

Големият въпрос е дали протестите ще бъдат фокусирани в правилна посока, коментира той и предупреди, че трябва да се разбере какво се има предвид под призивите за смяна на системата: „Ако става дума за президентски режим и прочее, това - неведнъж съм казал досега, е глуха улица за България. България е европейска страна, а такива режими нямат място в обединена Европа".

Бившият служебен премиер не се ангажира с позиция дали протестите имат енергията да съборят правителството, или от тях да се роди нов политически проект: „Прави впечатление, че това е един странен протест срещу всички политически партии. Навсякъде по света, когато хората протестират, обикновено се качва рейтингът на опозицията, която се готви да замени управляващите, а у нас това не се получава и това е много интересно явление. Очевидно, че нещо в българската левица не е наред“.

Протестите са начин на съществуване на едно демократично общество, коментира Близнашки, но предупреди, че „нещата избиват в една анархистична посока, която не може да не притеснява всички по-сериозни наблюдатели“. 

„Управляваща коалиция трещи по шевовете и това се вижда от всички“, убеден е Близнашки, според когото „не може да има проблеми в малката коалиция – съставна част от голямата – и цялото да не понася последици“. Управляващите много по-отрано са можели да предвидят сътресенията, смята той и направи аналогия между трусовете в „Обединени патриоти“ и трусовете в Реформаторския блок при предишното управление на Бойко Борисов: „Част от тази хитрост, която прилага Борисов, е да прехвърля най-тежките сектори на коалиционните партньори и след това, когато се стигне до провал, той да вдигна рамене и да казва: „Ние държим здраво положението, ама те се провалят. Спомнете си, че възложиха образованието и здравеопазването на Реформаторския блок в предходния мандат и там хаосът беше пълен. Нещо подобно се наблюдава и понастоящем“.

Управляващата коалиция „ще преживее тази драма - от есента на 2018, но проблемите пред страната са много сериозни и това не може да не ни тревожи“, смята Георги Близнашки. Трябва да се търсят други решения по много въпроси, ако искаме да имаме догонващо развитие. ГЕРБ имат навик да реагират на ситуацията каквато е, но проблемът е, че трябва да се търсят дългосрочни решения, каза той.

Според Близнашки БСП е направила голяма грешка с издигането за лидер на Корнелия Нинова: "Тя винаги е била на десния фланг в редиците на социалистическата партия. Трудно е хора с такива биография - участници в приватизация и прочие, да се превърнат в знаменосци на една морална кауза, която да доведе до дълбоки промени в нашето общество"