Проф. Николай Овчаров: В Китай „Мисия България“ ще представи историята ни до XIV век, както и връзките на прабългарите с тези земи

В Китай ще покажем цялата история на България до XIV век, но ще акцентираме върху връзките, които прабългарите са имали още в края на старата ера и началото на новата ера с тези земи, съобщи проф. Николай Овчаров във връзка с проекта „Мисия България“, популяризиращ българското културно-историческо наследство в различни части на света.

„Прабългарите са били част от империята Хунну, която е воювала цели столетия с Китай. Между другото Великата китайска стена или поне първите ѝ части са построени имено срещу хуните или по-скоро срещу империята Хунну, защото в тази огромна държава са влизали много народи. Акцентът ще бъде на тази тема“, разказа археологът.

„Навсякъде нашите дипломати са на изключително високо ниво и много добре организират нашите презентации и лекции. Доколкото разбирам в Китай ще се открие Българистичен център и нашата презентация ще бъде кулминацията на това“, подчерта проф. Овчаров.

По думите му в Пекин ще бъде организирана и кръгла маса във връзка с Българското председателство. „Попитаха ме каква тема смятам, че ще бъде добре да се разглежда. Няма съмнение – културно-историческия туризъм. Всички ние виждаме колко усилия се полагат, за да се привлекат туристи от Азия и особено от Китай, защото това е един неизчерпаем потенциал. В тази кръгла маса, както и в самата презентация ние ще се опитаме да покажем на китайците колко интересни неща има в България. В страната, която е трета, след Гърция и Италия, по брой исторически паметници на своята територия“, коментира проф. Овчаров.

Източник: Агенция "Фокус"