Проф. Румен Гечев: На 10 януари беше извършен държавен преврат, който разчисти пътя на бандитската приватизация

Държавен преврат е определението, което описва най-точно случилото се на 10 януари 1997. Това каза пред Радио „Фокус“ Румен Гечев от БСП, който е министър на икономическото развитие в правителството на Жан Виденов /1995-1997 г./, по повод събитията от тази дата и навършването на 21 години от януарския щурм на парламента.

„Какво друго, ако не държавен преврат беше атаката на парламента в нарушения на Конституцията на България, на законите, на националното и на международното право със сила и разгром на парламента, с атака на отделни народни представители – да се спре формирането на ново правителство. Искам да припомня нещо, което е много важно – този държавен преврат не беше насочен срещу правителството на г-н Виденов, тъй като г-н Виденов подаде оставка като премиер на 21 декември – първият ден от извънредния конгрес на Българската социалистическа партия. Така че няма как да има протести и да има „събаряне“ на парламента срещу конкретно правителство, а по-точно чрез преврата искаха да докарат на власт, при нарушения на Конституцията на Република България, нов вид управление“, коментира  Румен Гечев.

Той каза още, че новото управление е трябвало да „разчисти“ пътя на бандитската приватизация, която се случи в България. Той уточни, че основната цел е била да бъде разграбена страната ни.