Проф. Ваня Добрева: Конгресът може да има мобилизиращ ефект, ако Нинова се откаже от интригите на вътрешно противопоставяне

Това, че загубихме изборите за Европейския парламент, и то със сериозна разлика от близо 7% спрямо ГЕРБ, е факт. Твърденията на част от членовете на ИБ на БСП, че всъщност сме се представили добре, и то много добре, че даже в някаква степен сме победители, са камуфлаж и приказка за наивници. Същото се отнася и до постановката, че всички партии били наказани на изборите.  

Естествен е рефлексът на главните виновници за загубата да изтъкват квазиоправдателни причини. Да твърдят, че основната причина се корени в ниската активност на гласоподавателите, макар да е съмнително дали резултатът нямаше да е по-плачевен за нас при масово гласуване. 

Не е естествено обаче обясненията за поражението до такава степен да подценяват съдните способности на членовете и симпатизантите на БСП що е истина и що е лъжа. Потвърждение на тази констатация въпреки опитите за лавиране е оставката на Корнелия Нинова като председател пред последния пленум на Националния съвет и насрочването по нейна инициатива на партиен конгрес в средата на юни тази година.

Не отричам, че Нинова има заслуги за отхвърляне на Истанбулската конвенция, че прояви положително отношение към политиката на унгарския премиер Виктор Орбан, че се обяви срещу икономическите санкции, наложени на Руската федерация. В същото време тя допуска слабости (някои от тях от стратегическо естество), които дълбоко ерозират влиянието на партията, нейния социален авторитет. Склонна е да приема желаното за действително! Прехвърля лесно вините от болната на здравата глава. Действа стихийно и ненужно агресивно. Явно, чуждее се от обективния анализ на ситуациите. Често пъти делата й не подкрепят изречените думи. Поддава се на ласкателства, липсва й самокритичност, а това е беда за един партиен лидер.  

Ако е нужно да се връщам към 

причините за изборната ни загуба 

ще спомена няколко от тях. На първо място, БСП се яви на изборите вътрешно разединена, което нямаше как да не подготви загубата. Необяснимо е кое накара Нинова - още с встъпването си в длъжност - да предприеме наказателни акции срещу другари, имали злощастието да ръководят БСП преди нея. С груби квалификации обяви за врагове едни от авторитетите на партията по места. Така нареченото обновяване на партията го извърши недостатъчно промислено, прекалено своеволно и безцеремонно, с чувство за абсурден реванш спрямо личности, които нито са толкова "презрели", нито са символи на ретроградие и безплоден консерватизъм. Създаде впечатление, че спешно се заобикаля от хора, предани лично на нея, неподготвени в момента за високите постове, с които ги удостояват. Така тя нанесе вреди на по-млади кадри, чиито реални възможности в партията тепърва можеха да се развиват.    

Забележително е, че по време на предизборната кампания дейците, обидени от Нинова, не се поддадоха на първичния инстинкт да отмъщават. Затова и резултатите на БСП на сегашните европейски избори са сравнително по-приемливи в райони на страната, където живеят и работят видни представители на т. нар. вътрешнопартийна опозиция. Аз очаквах преди изборите Нинова да организира среща на "помирение" с такива другари, за да подсигури единство в партията. Тя не организира срещата и на изборите БСП участва затлачена от куп нерешени в редиците й проблеми.    

На второ място, лошата и късогледа коалиционна политика, ахилесова пета в политическата дейност на Нинова! Още след последните парламентарни избори преди три години лидерите на БСП успяха - под диктовка на председателя - да се изпокарат с всички парламентарно представени партии. Вместо да направи опит за диалог и за поне частично разбирателство в парламентарния живот, да предложи на всяка една от тези партии своята оферта за коалиционно управление, Нинова предпочете политиката на изолационизма. 

Връх на тази изолационистка политика бе напускането на Народното събрание от депутатите социалисти в самото навечерие на европейските избори, два месеца преди тях. Поради това действие се пропиля огромният шанс от трибуната на Народното събрание депутатите от БСП да разяснят каква политика ще следва партията в ЕС, как точно ще защитава националните ни интереси в Брюксел, какво ще направи, за да се измъкне България от последното си място на най-неразвита, бедна държава в ЕС. Вместо позитивна БСП предприе негативна предизборна кампания, което беше сериозна грешка (и това пролича през последните две седмици преди изборите, когато Нинова и Йончева тръгнаха от телевизия в телевизия да раздават справедливост, без да артикулират ясно какви са предизборните послания на БСП, какво по-конкретно партията ще направи за добруването на България!). Трябваше далеч по-умело да се съчетаят елементите на позитивната и негативната пропаганда. Черният пиар преди избори не за първи път донася неприятни изненади за употребилите го

Постигнатите резултати от неколкоседмичната съвместна медийна дейност на тандема Нинова - Йончева бяха обезкостени от Бойко Борисов за десет дни. Може би освен всичко останало това беше въпрос и на харизма. Борисов показа нова 7-километрова отсечка от магистрала, нов цех за олио, нов - за автомобилни части. Просто успешен пиар. А ние какво предложихме? 

По линия на догонващото Европа икономическо развитие! На преборването с брюкселската бюрокрация! На рязкото нарастване на инвестициите! На защитата на Европейския съюз като обединение на национални държави съхранили независимия си статут и след присъединяването към общността! На ефективното използване на остатъчния ни суверенитет! На енергийните ни връзки с Руската федерация! На базисните проблеми като тези за Крим или намесата на руснаците в Сирия! На бюджетните икономии, които могат да предполагат, примерно, отлагане на покупката на самолетите Ф-16 от САЩ! На увеличаването на доходите на населението! На разгръщането на търговско-икономическите връзки с Брюксел, Москва, Вашингтон и Пекин! На вноса на нови технологии! На обстоятелството, че сега България преживява наред с безпримерната икономическа криза и закъсняла борба за етническо оцеляване и т.н.

На трето място, нашето ръководство говореше месеци наред за съществуването на "паралелна корумпирана държава", но премълчаваше, че някои дейци на БКП/БСП приватизираха лично за себе си още след 10 ноември външнотърговските ни дружества, участваха в създаването на фалшиви банки, на кредитни милионери и борчески групировки, фалираха предприятия; че кадри на ранната БСП се облагодетелстваха - едва ли законно - от различни форми и етапи на приватизацията, че самият преход представлява отнемане/кражба на държавна собственост, с форсирано "произвеждане" на капиталисти. Българите бяха изпитали върху гърба си тези несправедливости и не поискаха да повярват, че БСП е съвсем невинният младенец на преходните времена.  

На четвърто място, нашето ръководство правилно непосредствено преди изборите поиска повече справедливост и възмездие за онези, които са построили къщи и вили с европейски средства, обогатили са се неправомерно от властта. Бойко Борисов като по команда уволняваше всеки, който БСП заподозря в корупция, измолвайки прошка от народа. Щом е така, естествено беше нормалните хора да се запитат дали пък няма корумпирани ръководители и в БСП и по какъв начин са се обогатили известни партийни персони. Сочеха се конкретни имена от високите етажи.  

Накратко, Нинова сбърка не с желанието си да каже обществените истини. А с начина на тяхното поднасяне пред аудиторията. Тъй като народът искаше да чуе не избрани фрагменти, а цялата горчива истина.                                         

Що се отнася до конгреса на БСП през близките дни, той действително е необходим както с оглед на едно задълбочено и многостранно обсъждане и анализ на резултатите от изборните резултати, така и във връзка с изводите, които партията е задължена да извлече от тях за себе си и за своето бъдеще. Не смятам, че конгресът ще попречи на подготовката на партията за общинските избори. Напротив, би могъл да се превърне в допълнителен фактор за мобилизиране на партията и партийния актив. Разбира се, ако Нинова честно и далновидно подготви своя отчет за загубата на БСП в евроизборите и се откаже от интригите на вътрешно противопоставяне в партията. 

Според мен на конгреса въпрос на въпросите ще бъде дискусията дали да се запази новоприетата поправка в Устава - председателят на БСП да го избира цялата партия или да се върне предишното положение: избора да го прави (каквато е многогодишната практика) конгресът! Моето мнение е, че в съвременните български условия ще е катастрофално за БСП, ако се запази процедурата избирането на председателя да го правят партийните организации чрез общопартиен референдум! Защото под предлог, че с помощта на референдума се разширява вътрешнопартийната демокрация, фактически ще се бетонира едноличната власт на председателя - той вече няма да зависи нито от конгреса, нито от Националния съвет. И което е също важно - липсват механизми за освобождаване или снемане на председателя от поста му, ако това се наложи. 

Корнелия Нинова неведнъж се изказва в полза на провеждането на референдум, като иронично вметва, че решенията на партийните конгреси за избор на председател досега са били недемократични и користни, отразявали са интересите на дадена котерия делегати, докато на референдума самият народ изрича тежката си справедлива дума. Изглежда, Нинова забравя, че бе избрана за председател от конгрес и че ако конгресът е натоварен с такава грамада отрицателни значения (!?), значи и с нейния избор за председател нещата не са били изцяло порядъчни. 

Дано делегатите на настоящия конгрес удържат на натиска, който ще упражнят организаторите на конгреса, и да проявят воля, за да не се тръгне към прогласяване на председателя на БСП за "свещена крава". Дано!  

Проф. Ваня Добрева, член на НС на БСП

Източник: в."Дума"