Проф.Александрова: 100 г. "Бдинци, лъвове, титани" пали сърцата на българите (снимки и видео)

"Безсмъртният марш „Бдинци, лъвове, титани” вече 100 години продължава да извиква гордост и да пали сърцата на хората. С него са загинали хиляди достойни български войници от нашия край и от България”, каза проф.Елена Александрова на церемония по повод 100-годишнината от създаването на марша, която се състоя във Видин днес.

Тя отбеляза, че благодарение на родолюбивите инициативи на Красимир Узунов и Агенция „Фокус” е установена точната дата на създаването на марша – 25 март 1917 г.

На 12 март 1917 г. френските войски от Съглашението предприемат атака към Червената стена, където на позиции е Трети пехотен Бдински полк. Ожесточените боеве продължават до 18 март. След тези боеве е написан и маршът на „Бдинци”.

Стихотворението "На Бдинци" е написано от видинския учител Никола Попов и е посветено на легендария подполковник на 3-ти пехотен Бдински полк Минчо Сотиров, който го предвожда в боевете в Сърбия през есента на 1915 г. и в сраженията на Македонския фронт през Първата световна война.

Музиката на марша е композирана от капелмайстора на полка Боню Кирчев.

Пред паметника на Скърбящия воин Белоградишкия епископ Поликарп отслужи панихида в памет на създателите му Никола Попов и Боню Кирчев и на загиналите войници и офицери от 3-ти пехотен Бдински полк. На почетен караул пред мемориала в униформи и с оръжие на някогашните бдинци застанаха участници в групата за исторически възстановки „Бдинци”, които завършиха честването с оръдеен залп.

В отбелязването на годишнината участваха десетки видинчани, както и представители на фондация "Достойни българи" - председателят Илия Георгиев и секретарят арх.Петър Стрясков. Те подкрепиха намерението на председателствания от проф.Александрова инициативен комитет „Героите на Видин”около паметника на Скърбящия воин да бъде направена Алея на славата.

"Не искаме финансови средства от общината, искаме да получим само тяхното съгласие, за да направим алеята и когато децата минават оттук, да знаят какви хора са живели в този град и какво са направили", каза проф.Александрова.