Проф.Николай Спасов: Еволюцията на човека е започнала от Балканите преди 7,2 млн. години

Особено важните моменти от човешката еволюция са се случвали в Средиземноморието. Тази зона не е случайна – климатичните условия, природната обстановка е такава, че са благоприятни за развитието, еволюцията на човека. Това каза пред БГНЕС проф. Николай Спасов, който е директор на Националния природонаучен музей при БАН и от ръководителите на международен екип от учени, който обоснова тезата, че най-древният предтеча на човека е живял преди 7,2 млн. години на Балканите.

На 22 май излизат двете статии от работата на международен научен колектив, ръководен от него и проф. Мадлен Бьоме от Зенкенбергския център за човешка еволюция към университета в Тюбинген. Те показват, че еволюционната линия, водеща към човека се заражда на Балканите преди 7,2 млн. години. Статиите са публикувани в PLOS ONE и в тях представят хипотезата, че най-ранните предчовеци, би трябвало да са свързани не с Екваториална и Източна Африка, както досега се смяташе, а по-скоро с Източното Средиземноморие, тъй като най-древните останки от тях са намерени в Гърция и в България.

Още през 2007 г. професор Спасов и неговият френски колега Денис Жерад си дават сметка, че един зъб, който виждат в частната колекция на Петър Попдимитров от Чирпан е на хоминид, т.е от семейство на съвременния човек. Правят разкопки и успяват да установят възрастта му - около 7 млн. години. „Това ни даде възможност да преценим, че този зъб е най-старият представител на човешкото семейство в Европа”, посочва Николай Спасов. Българският учен още тогава свързва находката с друга - челюст, намерена още в края на Втората Световна война край Атина, в Гърция. Тази връзката се оказва началото на изследването и с проф. Мадлен Бьоме започват търсенето. Тя намира челюстта, която до тогава се смятала за изчезнала. Правят палеонтологично изследване на животните, които са намерени от същото време на същото място, както и изследване на самата челюст. „И малко, по малко стигнахме до извода, че тези две находки представляват едно и също същество и то има белезите, които го правят хоминин, т.е. представител на тази еволюционна линия, която води директно към човека. Същевременно датировката показва, че това са най-старите известни до момента представители на предчовеците”, каза българският учен.

Интервюто на БГНЕС с проф.Спасов можете да чуете във видеото.