Прокуратурата ще проверява за далавери около пречиствателната станция, КЗК отпуши строителството

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е отхвърлила жалба на фирма, свързана със строителната "Мегаинвест холд", срещу търга за доизграждане и въвеждане в експлоатация на Пречиствателна станция за отпадъчни води (ПСОВ) във Видин. Решението на регулатора е от 23 март. Дружеството "Евъргрийн корпорейшън" блокира търга с жалба през февруари, пише "Капитал".

Прогнозната стойност на поръчката е малко над 18 млн. лв. Предишният строител на станцията, обединение с основен участник "Понсстройинженеринг", не успя да завърши строителството и договорът беше прекратен. По него бившата администрация на общината е изплатила около 7 млн. лв., макар малко да е свършено.

Кметът на Видин Огнян Ценков обяви наскоро пред в."Ние", че във връзка с проекта за пречиствателната станция е подготвил сигнал, съдържащ цялостната документация за извършените дейности, включително и за прекратяване на договора с предишния изпълнител.

„Този сигнал ще бъде подаден към Софийска градска прокуратура и към структурите на Европейската комисия, занимаващи се с проверки за евентуални злоупотреби с европейски средства. Това го предприемам, за да бъдат изяснени всички субекти, които участват в първата фаза на изграждането на пречиствателната станция – имам предвид изпълнител, възложител, надзор, проектанти, така че ако има извършени нарушения, компетентните органи да се произнесат. Такова е и желанието на видинската общественост – прозрачно да се представят всички действия, довели до това да сме във втора фаза на проекта заради неизпълнението на проекта в предишния програмен период.“

Продължават съдебните дела, заведени от Община Видин в Арбитражния съд срещу предишния изпълнител на обекта – Огнян Ценков обяви, че едно от делата вече спечелено от Община Видин. Той припомни, че искът е за нанесени щети на Община Видин в размер на 4,7 млн. лв.

Настоящият търг за довършването на пречиствателната станция беше пуснат през септември, но спрян заради грешки в документацията. Сега, освен ако нови жалби не блокират процедурата, ще се премине към ново събиране на оферти и вероятно крайдунавският град най-после ще се сдобие с ПСОВ. 

Жалбата по същество

Жалбата по мнение на КЗК "изобилства от общи възражения". В нея се посочва, че поръчката е "обременена" със съществени пороци, които създават условия за "субективизъм и корупционна среда" при избора на изпълнител. "Евръгрийн корпорейшън" смята, че се преследва "корупционен интерес чрез създаване на двусмислен хаос". Някои от нарушенията според тях са, че в техническата спецификация не се приемат вариантни решения на технологията, като според тях е проблем, че възложителят не е автор на техническия проект и не е ясно как ще бъде отговорен за непостигане на записаните в документацията експлоатационни цели. Дружеството смята, че е възможно това да е "индиректен механизъм, целящ облагодетелстване на даден кандидат". 

Освен това условията преследвали "корупционен интерес чрез създаване на двусмислен хаос", което влизало в разрез с декларираното в документацията, че процедурата е основана на принципите на публичност и прозрачност, свободна и лоялна конкуренция, равнопоставеност и недопускане на дискриминация. 
От своя страна възложителят твърди, че жалбата е недопустима, тъй като жалбоподателят не е вписан в Централния професионален регистър на строителя и следователно не би могъл да участва в откритата процедура за възлагане на обществената поръчка. 

Жалбоподателят

"Евъргрийн корпорейшън" , основана през юли 2014 г., е със собственици Михаела и Слави Цветанови, съответно на 24 и 25 години. Видно от имената им, най-вероятно те имат роднинска връзка. Фирмата е с широк предмет на дейност, в който се включват внос и търговия със стоки, разкриване и експлоатация на търговски обекти, внос и износ на ветеринарномедицински продукти и т.н., като са включени и "всички други дейности, които не са забранени от закона". Според справка в Търговския регистър компанията за 2015 г. има 16 хил. лв. загуба, а според справка в регистъра ДАКСИ към февруари 2016 г. е имала двама служители. 

Слави Цветанов има още едно дружество - "Земя 2010", в което по документи е съдружник на баща си, Цветан Цветанов. Цветанов е собственик на строителните компании "Мегаинвест холд" и "Пътно поддържане". "Мегаинвест холд" участваше заедно с хасковската АБ (свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски) и испанската "Асигния инфраеструктурас" в търга за 10-километровата отсечка от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза. 

Освен това Цветанов е бил водач на листа на ДПС в Монтана по време на парламентарните избори през 2013 г., след падането на първия кабинет "Борисов". 

На снимката: Първата копка за строителството на пречиствателната станция, направена през април 2014 г.