Протестиращи блокираха пътя за Дунав мост 2. Не вярват, че строителството на скоростното шосе започва през тази година

Протестиращи пробиха полицейски кордон в района на входа на Видин и за трета поредна събота блокираха движението към Дунав мост 2. Това е станало, без да се стига до стълкновения. Искането им е за строителство на магистрален път и на тунел под Петрохан. Протестите се организират от местното сдружение "Единни за промяна".

Те се провеждат, въпреки че още през ноември 2017 г. председателят на УС на Агенция "Пътна инфраструктура" инж. Дончо Атанасов обяви, че през 2018 г. ще започне строителството на първите участъци от високоскоростния четирилентов път Видин - Ботевград.  

В рамките на 2018 г. трябва да започне реалното строителство на участъците Мездра – Ботевград и Видин – Ружинци и да продължи 2 години. До 15 март ще започнат процедурите за избор на строител и надзор в отсечката Мездра – Ботевград, която е с дължина 35 км., а до средата на годината започва процедурата и по избор на строител и надзор в отсечката Видин – Ружинци, която е най-тежката.

Готовият проект за Видин - Ружинци предвижда пътят да е с габарити 23,50 м и със следните съставни елементи: ленти за движение 2 х 2 х 3,75 м, банкети 2 х 1,50 м, средна разделителна ивица 3,50 м, водещи ивици 2 х 2 х 0,50 м. 

Проектната скорост е 120 км/ч, но в някои малки участъци тя ще е 80 км/ч. 

Протестиращите обаче твърдят, че не вярват на обещания.

Снимка: Емил Александров