Рашков настоява за възобновяване на спрения от ГЕРБ строеж на ГКПП Салаш - Ново корито

Строежът на нов ГКПП на границата с Република Сърбия при белоградчишкото с. Салаш да бъде възобновен

Предложението е на министъра на вътрешните работи, а целта - значително разтоварване на трафика през ГКПП Видин и Калотина

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е изпратил писмо до колегата си Виолета Комитова, министър на регионалното развитие и благоустройството. В него вътрешният министър обосновава предложението за възобновяване на строителните дейности на нов граничен контролно-пропускателен пункт в района на с. Салаш (България) – Ново корито (Сърбия). През последните месеци по ГКПП на страната ни с Република Сърбия се наблюдава натрупване на моторни превозни средства и в двете посоки. Сред причините за това са прецизните проверки, извършвани на външната за ЕС граница от българските гранични власти. Едно от решенията на възникналия проблем е изграждането на новия граничен контролно-пропускателен пункт. 

Строежът на наша територия е започнал през 2014 г., когато началото му беше поставено от председателя на 42-то НС Михаил Миков и сръбския министър Александър Антич но въпреки извършените голям обем строително-монтажни работи и разходвания финансов ресурс, той е спрян. От своя страна Република Сърбия е изпълнила ангажиментите по договора за откриване на нов ГКПП.

Министър Рашков уточнява, че възможността за възобновяване на строителството бе обсъдена и на работна среща с министъра на вътрешните работи на Сърбия Александър Вулин, в рамките на която министър Вулин е потвърдил съгласието на Сърбия за откриване на пункта в изпълнение на договора.

Завършването на новия граничен пункт ще даде възможност за отклоняване на леките и леко-товарни автомобили и други пътнотранспортни средства и ще разтовари трафика на работещите към момента гранични контролно-пропускателни пунктове. В допълнение - ще скъси значително пътя към Белград, ще улесни пътуването на сръбските граждани към България. Като принадена стойност това би имало и положителен европейски отзвук, както и ще допринесе за развитие на добросъседските отношения.

Снимка: АПИ