РЕФЕРЕНДУМЪТ - поредната дъвка за наивници

Почти веднага след огласяването на намерението за иницииране провеждането на референдум, свързан с Истанбулската конвенция, в ефира вече кънтеше възгласът – „Народът ни най-после си има своя водач”! И викът беше толкова неистов, че онова, преди 2000 г., - "Христос воскресе!", би изглеждало само като една негова бледа сянка. Чудото се случи! Но като всяко чудо и това, за три дни...

Водачът, разбира се, не беше нито БПЦ, нито академичната мисъл, нито който и да е друг. Това място беше отдавна запазено, или по-точно, то отдавна беше, точно за случая, проектирано!

Предложението вече е регистрирано в папките на Народното събрание и процедурата, в съответствие със закона, е в ход. И нека в самото начало да разсеем всякакви съмнения, че който и да е, дори и премиерът, пък бил той и слънце, може да промени и запетайка от внесения текст! Той, текстът, е такъв, какъвто е внесен! По закон...

И понеже всички очаквания са в посока референдумът да застави, чрез своята легитимност, който и да е орган в България да не говори повече, още пък в своите действия да се основава на тази конвенция, то въпросът би трябвало да бъде формулиран повече от внимателно, в смисъл, в него водещ да е отговорът "Да"! Например - „ПРОТИВ ЛИ СТЕ ДА БЪДЕ ратифицирана Истанбулската конвенция", защото инициатори на този референдум са народни представители от БСП, които категорично заявяват, че са против ратифициране на въпросната конвенция. И за да е валиден този референдум, необходимо е повече от половината от действителните гласове да са с "ДА" (ДА, против съм да бъде ратифицирана тази конвенция)!

В противен случай референдумът няма да бъде легитимен, така е според закона, дори и при положение, че в него са участвали всички граждани, имащи право на глас, дори и всички те да са го отхвърлили, само че с вот "Да", а вот "Не"! Например, ако въпросът за референдума е формулиран така - „Трябва ли Българското Народно събрание да ратифицира Истанбулската конвенция?", защото и тук възможните отговори са също два -"Да" или "Не”!
Но хайде, чак такава неграмотност, освен умишленост, но чак дотам, и толкова прозиращо....

За да бъде референдумът валиден, има и още едно условие - в него да са участвали с един човек повече от участвалите на последните парламентарни избори, а участниците там са над 3,63 млн. избиратели! Нали никой не си въобразява, поради много причини, но и една само е повече от достатъчна, например тази, при бойкотирането на референдума от определени политически сили и цял рояк джендър - организации, каквато и да е възможност за достигането на тази кота?!

Ами тогава - защо?! Защо е този референдум!? Кого и какво обслужва той?!!

Още повече, възникват и други, обективно съпътстващи, въпроси като тези:

- Защо тогава, и по каква причина, евродепутатите от БСП подкрепиха в Европарламента тази Истанбулската конвенция? и

- Защо на срещата на политическите партии - членки на ПЕС, през м.декември, м.г., в Лисабон, делегацията на БСП, начело с лидерката на БСП, подкрепи Истанбулската конвенция?!

Тук отговори, които вече се срещат, в оправдание на това поведение, от рода на: „БСП е най-демократичната партия”, с други думи, всеки може да си гласува и прави каквото си иска, даже и да бъде предател, нали после ще го направим герой – вчера едно, днес друго, а утре и Бог не знае какво!? Или пък - „Ама на такива форуми се ръкопляска и не се внимава какво се гласува”, че и дори и такива, от рода - „Абе, били и малко подпиинали, та затова”... Е, това е, меко казано, повече от крайно тъпо! И висша форма на неуважение, дори и към хора, намерили своето най-доброто място за позиция, това, в стадото…

А хората питат, защото виж се родил още един пол, джендър - политик!? Като нищо...

Неотменно, в общата палитра от въпроси, няма как да е стои и този: Защо гласът народен не беше глас Божи при референдума, когато ставаше дума за субсидия и пари, преди този референдум, а сега ще бъде?! Става дума за последователност и принципност, с които толкова много някои хора непрекъснато парадират.....

Стоят и още въпроси, като тези: Защо чрез този референдум не се поставят и други въпроси, свързани с: членството на България в евроатлантическите структури; системата за данъчно облагане на физически лица; преизчисляване по една обща система всички пенсии; икономическите санкции срещу Русия, които стоят на обществения хоризонт, и все повече ще стоят?! 
За една лява партия, поставянето на такива въпроси са задължителни….Ако тя разбира се наистина е лява!?

Пък нали е естествено, при такива високи изисквания да се търси и активност, а защо не и финансова ефективност?! Та за всеки проблем ли референдум...

Да видим, какво се получи през тази година време, след като конгресно решение постави задачата за вземане на властта чрез нова решителна изборна победа на предстоящите парламентарни избори! И то в условията на такава мощна инерция от съкрушителната победа на президентските избори : 
- Под прикритието на обновление и подмладяване на народното представителство бяха отстранени от участие в изборите на редица знакови фигури, макар че бяха хора, доказали се със своята експертиза!?Оказа се, че са и убедени русофили...
- С мотивите за ангажираност на ръководството с някакви важни проблеми, никой не забеляза масовата инициатива за подмяна на сегашната, повече от несправедлива, система за данъчно облагане...
- За обещаната Декларация за внасяне в Народното събран за отмяна на санкциите срещу Русия все не стигаше време...
- Един виден ръководител, моралният стожер на БСП, обвини правителството на Жан Виденов за грабежа по време на управлението на страната в периода 1997 - 2000 г., като по такъв начин беше снета отговорността от Иван Костов и прехвърлена на плещите на собствената му партия!? Някои хора се направиха на глухи и на ....слепи! Бартер - чадър срещу чадър! И една майна на Жан, за капак...

А вотът беше отлаган, отлаган.. И накрая, 6-месечен комфорт за председателството на новия модератор на Европа?!

И изведнъж, Референдум!? Те ти булка Спасовден...
Пак ще вземаме властта?! Ама властта е на улицата, само че никой, освен народа, не я иска! Защо да я взима, след като трябва да е даде, а така си е тяхна...На онова котило, приютило се на едно място, благодарение на тази така плодоносна мантра, тази за "По-малкото зло"! Да, "Съединението прави силата"- тяхното съединение и тяхната сила, а не нашите!!! 
Имитация на противопоставяне, най-много, размяна на шамарчета, за пред публиката... Я вижте, къде и как живеят, какво богатство имат, къде са децата им, какви са реалните взаимоотношения между едните, и другите , и третите... Театър!
И затова референдум, докато премине бурята...

Иначе, всичко си е "на място"... И няма как да бъде друго, когато управлението на България е поверено на хора, които са или на трапезата на Сорос, или на каишка на „Козяк”!? Още ли е тайна, че България, след 1997 г., се управлява напълно и без каквато и да е съпротива, отвън, чрез управление на зависимости вътре?!

И в този апокалипсис, една светлина....Усетил клопката, народът ни извика - Никакъв референдум! Не на Конвенцията! Сега и веднага!!!
Духовният водач се оказа на място, камбаните забиха...Някой ден ще се появи и водачът на кон, и не ни трябва Тереза Мей, имаме си Райна Княгина!!!

Никола Николов