Решиха едновековната загадка около египетска мумия на 4000 г.

Специалистите успяват да извлекат ДНК от мумията, което позволява да се обясни на кого точно принадлежи погребаното тяло

Мумията е открита през 1915 г., но тялото й е разделено на части и главата й е върху гробницата. Оказва се, че погребението ограбено в древността, а останките са изгорени, за да се прикрият следите. Първоначално учените не могат да определят на кого принадлежат частите на тялото, съобщава LiveScience. Археолозите знаеха само, че е погребан управителят на Египетското средно царство Джехути, но кой точно е бил намерен в гроба: той или неговата съпруга - остава мистерия. Сега успяват да разберат, че главата е била отделена в процеса на мумифициране, след това са били изрязани кости на черепа, така че починалият да може да яде и да пие в отвъдното.

Но най-трудната работа се оказва извличането на ДНК, което не е било възможно да се направи досега. Специалисти от ФБР успяват да копират ДНК от зъбен прах и установяват, че главата принадлежи на мъж. Явно в гробницата е бил намерен самият Джехути.