С подкрепата на Община Видин се възобновяват проучванията на антична Бонония

Проучванията на антична Бонония, чиито останките лежат под съвременния Видин, ще бъдат възстановени през месец септември, съобщи доц. д-р Здравко Димитров от Националния археологически институт с музей към БАН. Това ще стане с подкрепата на Община Видин, която ще предостави необходимата работна ръка, което всъщност е най-значителният разход при един разкопки. Намеренията са да бъде завършено проучването на Кула №8, която се намира на западната крепостна стена на Бонония.

„Тази кула не е никак малка – тя е с диаметър от 35 м, дебелината на стените е 4 м. Това е била най-мощната крепост в България по Дунавския лимес – няма толкова дебели крепостни зидове дори в Рациария или в другите кастели и лагери на изток по реката. Така че работата при Кула №8 е тежка, но се надяваме да можем да почистим вътрешността на кулата, да проучим стратиграфски до основи всичко и след това този обект да се опази – идеята е в бъдеще да може да се огради и да има табели, които да го представят“, поясни доц. Димитров.

„Има идеи, ние многократно сме ги коментирали, за Бонония - чрез Община Видин като бенефициент по проект, да бъде създадена една цялостна програма, тъй като Бонония е изключително голям археологически комплекс, повече от 200 дка е само укрепената територия. Целият този археологически потенциал на Видин почти не е използван и няма съвременни разкопки, а културните пластове са много дълбоки, запазени са, тук няма иманярски намеси“, каза в тази връзка доц. Димитров.

„Имаме нужда от една обща програма, заедно с Общината, която програма смятам, че можем да изработим тази есен, за работа по проекти в три етапа: първият етап археологически; след това консервация и реставрация и трети етап включването на тези реставрирани паметници в туристическия поток“, допълни археологът.