Сагата с пречиствателната станция във Видин продължава

Процедурата за изграждането на пречиствателната станция във Видин, която тече от 2014 г. насам и се превърна в цяла строителна сага, е възможно да се удължи за пореден път. След като първоначално строителството на съоръжението сериозно изостана и тя беше завършена едва на 20%, миналата година договорът бе прекратен и процедурата за довършването обявена отново.

Крайният срок за подаване на оферти беше 16 март, но сега отново има забавяне заради жалба в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), съобщава "Капитал".

Дейността на фирмата, която обжалва процедурата, няма общо със строителството, но пък е собственост на сина на собственика на строителни фирми и бивш водач на листа от ДПС в Монтана Цветан Цветанов. 
Прогнозната стойност на поръчката е малко над 18 млн. лв. 

Водният цикъл на дунавската община е един от критично забавените осем проекта, които не успяха да приключат през изтеклия програмен период. Министерството успя да договори с Европейската комисия изключение за тях и те бяха прехвърлени към новия период до 2020 г. Другите такива проекти бяха тези в Банско, Враца, Златни пясъци, Раднево, Тервел, Шумен и Ямбол.

Настоящата жалба

Фирмата "Евъргрийн корпорейшън" е подала две жалби в КЗК - на 16 и 27 февруари, като по втората е образувано производство на 7 март. По процедура антимонополният орган следва да се произнесе по искането в 7-дневен срок с определение на закрито заседание. Засега обаче на сайта на регулатора не е публикувано решение. 

"Евъргрийн корпорейшън" , основана през юли 2014 г., е със собственици Михаела и Слави Цветанови, съответно на 24 и 25 години. Видно от имената им, най-вероятно те са съпруг и съпруга. Фирмата е с широк предмет на дейност, в който се включват внос и търговия със стоки, разкриване и експлоатация на търговски обекти, внос и износ на ветеринарномедицински продукти и т.н., като са включени и "всички други дейности, които не са забранени от закона". Според справка в Търговския регистър компанията за 2015 г. има 16 хил. лв. загуба, а според справка в регистъра ДАКСИ към февруари 2016 г. фирмата е имала двама служители, разяснява "Капитал". 

Слави Цветанов има още едно дружество - "Земя 2010", в което по документи е съдружник на баща си, Цветан Цветанов. Цветанов е собственик на строителните компании "Мегаинвест холд" и "Пътно поддържане". "Мегаинвест холд" участваше заедно с хасковската АБ (свързвана с депутата от ДПС Делян Пеевски) и испанската "Асигния инфраеструктурас" в търга за 10-километровата отсечка от АМ "Хемус" между Ябланица и Боаза. 

Освен това Цветанов е бил водач на листа на ДПС в Монтана по време на парламентарните избори през 2013 г., след падането на първия кабинет "Борисов". 

Кметът на община Видин Огнян Ценков обясни, пред "Капитал", че възложителят е получил уведомление, че скоро трябва да има произнасяне по жалбата от страна на КЗК. 

Недовършената станция

За изпълнител на строителството на станцията още през 2013 г. бе избрано обединение с основен участник "Понсстройинженеринг" (52%). Въпреки че първата копка беше направена още през 2014 г., до миналата година са изпълнени едва 20.33% от предмета на договора. Кметът инж. Огнян Ценков сподели пред "Капитал" през януари, че въпреки удълженията, които са успели да издействат, проектът не е бил дори близо до завършване и затова договорът е бил прекратен през март 2016 г. с мотив "грубо и системно нарушаване на договорните разпоредби от изпълнителя".

Договорът с обединението на "Понс" беше за 25.1 млн. лв. По него бившата администрация на общината е изплатила около 7 млн. лв., макар малко да е свършено. Общината ще сезира прокуратурата, съобщи преди месец Огнян Ценков, цитиран от Радио "Фокус". Той посочи, че така ще отговори на обществените очаквания – да се провери от разследващите органи при какви условия е поета поръчката за изграждане на пречиствателната станция и какво е свършено по нея.


Нова процедура беше пусната през август м.г., ден след като общината и Министерството на околната среда и водите подписаха договор за финансирането на обекта. Няколко дни преди да изтече крайният срок за подаване на оферти през септември обаче, търгът беше прекратен заради множество молби и искания за удължения на сроковете от заинтересовани лица. Новата процедура за довършването е поредният опит крайдунавският град най-после да се сдобие с нужното пречиствателно съоръжение.