Сбогом, Атанас Скатов! Ще се видим отатък небесните планини!

Хеликоптер откри тялото на Атанас Скатов.

Пакистанската армия в момента го транспортира от Базовия лагер към Скарду. Припомняме, че след неуспешна атака снощи на връх К2 в Пакистан тази сутрин българинът Атанас Скатов изчезна на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер.

"Не знам какво да кажа. Познавам Наско от 13 години. Били сме заедно на много места, във времето, когато не бе и помислял да се качва на Еверест. Но го направи! Два пъти! Огромен човек! Огромен мечтател, който успя да изкачи всеки един континентален първенец на планетата, както почти всички 14-хилядници. Това го направи заради вярата си - в себе си и в света. Вяра, която малко хора имат в малката ни страна.

Но кои върхове изкачи той? Ами ето кои:

- вр. Ухуру 5895 m. Килиманджаро

- вр. Елбрус 5642 m. Кавказ

- вр. Аконкагуа 6962 m. Анди

- вр. Еверест север 8848 m - 12-то българско изкачване

- вр. Карстенс пирамид 4884 m. Индонезия

- вр. Винсън масив 4982 m. Антарктида

- вр. Манаслу 8163 m Хималаи - Второ българско изкачване

- вр. Анапурна I 8091 m. Хималаи

- вр. Даулагири 8172 m. Хималаи

- вр. Макалу 8485 m. Хималаи Непал - Експедиция за 4 дни

- вр. Лхотце 8516 m. Хималаи - Второ българско изкачване

- вр. Еверест юг 8848 m. Хималаи

- вр. Денали 6197 m. САЩ

- вр. Чо Ою 8188 m. Хималаи

-вр. Канчендзьонга 8586 m Хималаи

- вр. Гашербрум I 8068 m. Каракорум

- вр. Гашербрум II 8035 m. Каракорум

- вр. Даулагири 8172 m. Хималаи

Това направи той - Атанас Скатов - за 7 години!

За 7 години видя сметката на всичките! Покори ги. Изкачи ги.

Човек, който преди това не се бе и замислял да се занимава с алпинизъм. Докато много наши алпинисти биха се радвали и само на един, а не на почти цялата Хималайска Корона. Направи го! И това са фактите. Събудиха ме с новината, че е полетял в бездната, в опит да стане първия български алпинист, който изкачва зимен К2 и само месец след първото изкачване в света въобще. Нямам какво повече добавя. Това беше Атанас Скатов! Ще се видим отатък небесните планини!", е посланието на Етюд-и-те на София към българина, загинал на Лагер 3 под К2.