Седем от пътниците на „Титаник” са били от Видинско

Седем мъже от видинско са били сред 2200-те пътници на „Титаник”, чието плаване завърши трагично точно преди 104 г., след като лайнерът се удря в айсберг край остров Нюфаундлънд. Това са Кръстю Барутаров от Брегово, Иван Панджурски от с.Кладоруб, Иван Колчев от Ново село, Тодор Цанков от с.Върбово, Игнат Грънчаров от Белоградчик, Младен Поцев от с.Старопатица и Георги Феница от с.Балей. Последните трима имат щастието да са сред 705-те пасажери, които са спасени от притеклия се на помощ кораб „Карпатия”.
На презокеанския пътнически кораб са пътували общо 91 българи, като крайните им точки, според съхранената документация, са били Куун Рапидс -щата Айова, Медисън - щата Илиноис, Чикого, Тулуса Куинстаун, Денвър - щата Колорадо, Стамфорд - щата Кентъкънт и др. 

На 2 април, 1912 година, "Титаник" напуска пристанището на Белфаст, а 8 дни по-късно започва същинската част от трагичното си плаване. 

Редица са обстоятелствата, които довеждат до трагедията. Най-важният факт е, че "Титаник" е получил предупреждение за опасността от айсберги от кораба "Калифорниян", но съобщението не е разбрано правилно, а моряците на вахта виждат твърде късно смъртоносното парче лед, за да може корабът да промени курса си.

Малшансът не свършва дотук - при удара се наводняват пет от отделенията на "Титаник", а ако са били само четири, то корабът е щял да може да продължи да плава.

Друго обстоятелство, заради което загиват толкова много хора, е, че минаващ наблизо кораб не се отзовава на сигналите за помощ на лайнера. Това е норвежкият кораб "Самсун". Той не се притича на помощ, защото лови нелегално тюлени край Нюфаундленд и е помислил, че сигналните ракети на "Титаник" са изстреляни от кораби на бреговата охрана на САЩ. Освен това "Самсун" е нямал радиостанция и едва при акостирането си в Исландия капитанът му Хендрик Нес и екипажът са разбрали чии са били сигналните ракети, но са решили да замълчат.

Всичко се разкрива едва след смъртта на Нес, когато дневникът с изповедта му за големия грях е намерен от племенника му. Дотогава се е считало, че неизвестният кораб, който не е помогнал на "Титаник", е "Калифорниян". Капитанът му Стенли Лорд така и не успява да убеди обществото, че е невинен и умира, носейки бремето на непосилния товар всички да смятат, че е отговорен за смъртта на 1500 души. 704 пасажери са спасени от притеклия се на помощ "Карпатия".

По ирония на съдбата крушението на легендарния кораб е предречено 14 години, преди корабът да започне плаването си. Неволното предсказание прави американският писател Морган Робъртсън в своята творба Futility ("Лекомислие").

В творбата се разказва за кораба "Титан", който потъва по идентичен начин - след удар в айсберг. Всъщност "Титан" е само 25 метра по-къс от "Титаник". И двата кораба са смятани за непотопяеми. Историята на "Титан" обаче завършва щастливо - капитанът на кораба оцелява и успява да преодолее срама от катастрофата, като отново печели обичта и уважението на любовта на живота си.

След трагедията с "Титаник" Робъртсън набързо е обявен за пророк, но самият той казва просто: "Не, аз знам за какво съм писал". И как няма да знае - американският писател има голям опит като моряк и много творби точно на морски теми.