Северозападът искал да мине в Румъния. Глупост или пропаганда на чужда държава?

Я си представете, че утре някои особняк, който иска да получи своите три минути слава, застане в центъра на Кърджали с призив за автономия и поиска да стане част от Турция, защото България е бедна и корумпирана. Пак ли с такава лекота ще подходите?

Тези дни живеещият в Монтана Борислав Каменов поде самоинициатива „Автономия за Северозапада”.  Ще събира подписка и ще организира протест на 21 януари.

От чие име говори той в момента, освен от свое, не е ясно, но медиите гръмнаха, че Северозападът искал независимост и преминаване към Румъния. Така меракът на чичо Борис и шепа хора, пречупен в кривото огледало на евтината сензация, звучи като акт на съпротива срещу бедността и корупцията.

Обвързва ме и мен, семейството и приятелите ми, които живеем във Видин, но въпреки трудностите да оцеляваме в най-бедния европейски регион, никога няма да станем родоотстъпници. Защото по същността си призивът е точно такъв.

Нямаше да обръщам внимание на глупости и с това да помагам за популяризирането на една налудничава идея, но се притеснявам, че по нея, без много да му мислят, ще се плъзнат отчаяни хора.

Борис Каменов бил написал: „Време е да се отделим към Румъния. Там минималната заплата става 400 евро, а нормалната поне 800. Този път няма какво да ни спре да се отделим териториално към Румъния. От Ком до Лом и от Брегово до Оряхово, и заедно със Западните покрайнини искаме да сме част от Румъния.”

Не вярвам в теории на конспирацията и затова не допускам сериозно, че зад този призив за присъединяване към Румъния стои румънската държава и нейната пропаганда. И не вярвам в това, точно защото съм свидетел как през последните 20 г. бавно и целенасочено се работи за формиране на румънско самосъзнание у част от живеещите в Северозападна България и такива акции, като сегашната, само биха попречили.

Изумена съм, че български медии безкритично представят като върховен акт на свободолюбие и борба призивите за териториално отцепване. Дори когато те са откровена глупост.

Я си представете, че утре някои особняк, който иска да получи своите три минути слава, застане в центъра на Кърджали с призив за автономия и поиска да стане част от Турция, защото България е бедна и корумпирана. Пак ли с такава лекота ще подходите?

Иначе проблем с бедността, корупцията и съдебната система има и той не е само на Северозападна България, а е общодържавен. Признават го и президентът Румен Радев, и премиерът Бойко Борисов, и всички политически сили. Разрешаването му обаче няма да стане с оплюване на соствената ни държава и с издигането на безумни лозунги, а с цивилизован натиск върху институциите и нашите избраници да си свършат работата.

Ваня Ставрева

П.П. Пише тези редове, като човек, който през последните години като журналист и общественик участва активно в борбата за спасяването на Северозападна България, включително и в протестите за гл. път Е-79 и новото шосе Димово - Ружинци, както и като човек, който е инициирал граждански акции във Видин срещу властта на корпорациите и е помагал за гражданските инициативи за справедливи данъци.