Северозападът въстава срещу чистка на болнични директори

Мнозинството в общинския съвет на Враца е против готвените от Министерство на здравеопазването промени в съвета на директорите. С гласовете на 19 от дошлите на извънредното заседание 25 сенатори беше одобрено и протестно писмо до министър Илко Семерджиев, в което се настоява служебното правителство да не прави промени в управлението на най-голямото лечебно заведение в областта.

Мнозинството натовари кмета Калин Каменов със задачата да гласува "против" смените на д-р Валери Симеонов и Димитър Цветков на свиканото за 24 март извънредно общо събрание на акционерите.

По време на кратките дебати в залата съветниците дискутираха, че мнението им е без значение, тъй като Министерството на здравеопазването притежава 75% от акционерното дружество МБАЛ "Христо Ботев" и като мажоритарен собственик може да прави промени и без да се съобрази с останалите участници - общините от Врачанска област и община Кнежа.

Общинските съветници от Монтана също изпратиха протестна декларация  до служебния премиер проф. Огнян Герджиков и до министъра на здравеопазването д-р Илко Семерджиев.  

Общо 26 от 33-ма се подписаха под искането да се стопират предвидените  промени в Съвета на директорите на болница "Д-р Стамен Илиев". Предложението на здравния министър е да бъде заменен най-добрият ѝ хирург д-р Красимир Каменов с непознат в Монтана 69-годишен инженер. 

Общинските съветници категорично възразяват срещу това, според тях, немотивирано и неадекватно предложение. Те се аргументират с професионалните и делови качества на д-р Каменов и добрите резултати от работата на болницата.

"Вярваме, че и държавната политика, която очертава развитието на Северозапада като свой приоритет, няма интерес да лишава хората от качествено здравеопазване и да ги принуждава да търсят медицински грижи в столицата или други областни центрове", се посочва в декларацията. 

Общинските съветници се надяват Министерството на здравеопазването да вземе под внимание становището им и да оттегли предложението си в дневния ред на предстоящото Общо събрание на медицинското дружество да влиза точка за промяна на Съвета на директорите на болницата в Монтана. 

Декларацията е подкрепена и от Общинските съвети в Чипровци, Брусарци, Георги Дамяново, Бойчиновци и Лом. 

Източник: Радио Видин