Ще се изненадате каква любов е отвела Нина Чилова в реалната гимназия

През настоящата година се чества 135-годишната от създаването на СОУ „Цар Симеон Велики”. През годините реномираното училище е дало не само видни политици - един премиер, министри, депутати, кметове, но и инженери, лекари, икономисти, филолози. За най-известните й учители и възпитаници разказваме в специална поредица.

Когато през 2005 г. Нина Чилова стана министър на културата и туризма, това изненада мнозина, но не и най-близките й. Защото въпреки че се е отдала на сухата юридическа наука, те най-добре знаят, че културата никога не й е била чужда.

Детската мечта на бившата депутатка от НДСВ, председателка на парламентарната комисия по култура, а след това и министър, е била да стане актриса и като ученичка дори искала да кандидатства във ВИТИЗ. 

Именно заради любовта към сцената Нина отишла да учи в реалната гимназия "Цар Симеон Велики", където имало ученическо театрално студио, а не в английската, където се записали най-добрите й приятелки Вера и Габи. 

"Тя бе изключително прилежна ученичка, отличничка на випуска. Имаше талант и затова се изненадахме, че в крайна сметка не кандидатства във ВИТИЗ", спомнят си учителите й. 

Въпреки че учи в реалната гимназия, тя не изостава от приятелките си в английската и научава перфектно английски, а по-късно и иврит. С шестиците в дипломата и отличната подготовка от гимназията Чилова без проблем влиза право в Софийския университет. 

Вижте още историите на Радослав Гайдарски и Андрей Пантев и на Ставри Калинов и Иван Ценов